Erişilebilirlik

16 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post yazarı Richard Cohen, Türkiye’nin Ermeni soykırımı tasarısı konusundaki tepkisini eleştiriyor. 1915 olaylarına soykırım denmesinin tartışmalı olduğunu belirten yazar, bununla birlikte Türkiye’nin soykırım ifadesinin kullanılmasını önlemek için tehdit ve baskı kullandığını öne sürüyor:

"Türkler, çok uzun bir süredir tehdit ve cezalandırma yöntemiyle, 1915’te yaşananları ancak ve ancak kendilerinin yazabileceği konusunda ısrar ederek gerçeği zorlamaya alıştılar. Ankara’daki yetkililer şimdi de aynı yoldan gidiyor ve Temsilciler Meclisi’nde tasarının kabul edilmesi halinde, mesela Irak’a gireceklerini söylüyorlar. Türkiye’nin bu öfke nöbeti, pek de önemli olmayan ve bağlayıcılığı bulunmayan bir tasarıyı, 1915’teki Ermeni trajedisi üzerine yeni bir derse dönüştürdü. Yaşananlara ister soykırım deyin ister başka bir şey; ancak Türkiye’nin gerçeği sadece kendisinin belirleyebileceği konusundaki ısrarın kabul edilmesi mümkün değildir."

Washington Times ise Ermenilerin Birinci dünya Savaşı sırasında yaptığı katliamları hatırlatıyor. Akademisyen Bruce Fein’in imzasını taşıyan makalede, Ermeni soykırımı iddialarına destek verilirken, Ermenilerin katlettiği Müslümanların yok sayılması eleştiriliyor:

"Avrupa’nın bazı ülkelerinde Ermeni soykırımı iddialarına inanmamak, Yahudi soykırımını inkar etmekle eşdeğerde bir suç olarak kabul ediliyor. Ancak Yahudi soykırımı Nünberg Duruşmaları sırasında belgelerle kanıtlandı. Buna karşılık Ermeniler soykırım iddialarını Uluslararası Adalet divanına götürmeyi kabul etmiyorlar, çünkü bu iddialar tarihsel gerçeklere uymuyor. Amerikan Ermeni Asamblesinden Brian Ardouny, “Soykırım, siyasi olarak kabul edildiği için tarihsel olarak kanıtlamamamız gerekmiyor” dedi. Kongre, tarihsel gerçekleri savunmak adına bu ahlaksızlığı reddetmelidir."

Los Angeles Times AKP hükümetinin Washington ve Bağdat’tan gelen bütün uyarılara rağmen, sınır ötesi operasyon için gerekli tezkereyi meclise gönderdiğini belirtiyor. Haberde, Türk ordusunun Kuzey Irak’taki hedefleri top atışına tuttuğu da kaydediliyor:

"Uzmanlar, tezkerenin kabul edilmesinin hemen bir operasyonun başlayacağı anlamına gelmediği yorumunda bulunuyor. Tezkere, başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın PKK saldırılarının önlenmesi konusundaki pazarlık gücünü artıracak ve bir an önce saldırıya geçmek isteyen ordusunun kızgınlığını yatıştırmasına yardımcı olacak. Türk hükümetleri geçmişte de benzer yetkiler almış ancak bu yetkileri kullanmamıştı.

New York Times Amerikan ordusunun Irak’taki askerleri tutmakta zorlandığını ve bunun için özel ikramiyeler verdiğini yazıyor. Gazete, Irak’taki deniz piyadelerinin de Afganistan’da görev yapmak istediğini yazıyor:

"Subayları Irak’ta tutmak için önerilen ikramiyeler, Irak savaşının ne kadar kötü planlandığını ve orduya ne kadar zarar verdiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Ancak askerlerin ve ailelerinin uzun süredir yaptıkları fedakarlıklar karşısında bu ikramiyelerin verilmesi de en doğru yoldur. Deniz piyadelerinin Afganistan’da görev alma isteği konusunda şu anda net bir şey söyleyebilecek durumda değiliz ama bu da en azından bazılarının Irak’tan çekilmeyi planlamaya başladığını gösteriyor."

XS
SM
MD
LG