Erişilebilirlik

Rice Ortadoğu Temaslarına Başlıyor


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yarın Ortadoğu temaslarına başlıyor. Rice, Amerika'da yapılacak olan Ortadoğu Konferansı'ndan önce İsrailli ve Filistnli liderlerle görüşecek.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la ayrı ayrı görüşecek olan Rice, bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören belge konusunda görüş ayrılıklarını gidermeyi umuyor.

Taraflar, Ortadoğu Barış Konferansı'nda sunulacak olan belge üzerinde anlaşabilmiş değil. Filistinliler, Kudüs'ün statüsü, mülteciler ve sınırlar konusunda İsrail'den bazı tavizler isityor. İsrail ise, belgede kesin ifadelerin kullanılmasına karşı çıkıyor ve "prensiplere dayalı bir belge" hazırlanmasından yana.

Filistinli müzakereci Saeb Erekat, anlaşmaya varılmamasının, barış sürecine verilen desteği yıpratacağı ve Filistinliler arasında Hamas'a desteğin artmasına yol açacağı uyarısında bulundu.

İsrailli ve Filistinli liderler, aşırı kesimlerin baskısıyla mücadcele etmek zorunda. Hamas, Abbas'ı taviz vermeme konusunda uyardı. İsrail'deki sağcı partiler de, Olmert'in fazla taviz vermesi durumunda koalisyon hükümetinden çekileceklerini açıkladılar.

XS
SM
MD
LG