Erişilebilirlik

Frankfurt'ta Uluslararası Kitap Fuarı


Dünyanın en büyük kültür etkinliklerinden biri olan Frankfurt Kitap Fuarı, Çarşamba günü başladı, 59.kez kapılarını açan fuar 14 Ekim Pazar günü sona erecek.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu toplam 110 ülkeden 7500 yayınevinin yaklaşık 400 bin kitap sergilediği fuarın bu yılki konuğu İspanya’nın özerk bölgesi Katalanya.

Aslında, Katalanya’nın fuara konuk ülke olması bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor. Zira fuarda edebiyat, sinema, müzik ve dans gösterileriyle ziyaretçilere tanıtılılan Katalanyalı yazarlar arasında eserlerini İspanyolca kaleme alanlara yer verilmiyor, İspanya ise tüm ülke yerine Katalaya’nın davet edilmesinden rahatsız.

3 binden fazla söyleşi, toplantı ve okumanın düzenlendiği Frankfurt Kitap Fuarı, özellikle konuk ülkelerin değişik boyutlarıyla tanıtılması için önemli bir fırsat sayılıyor. Yazar Zafer Şenocak’da bunun altını çiziyor ve 2008 yılında fuarın konuk ülkesi ilan edilen Türkiye’nin kültürünü farklı boyutlarıyla temsil edilmesinin önemini vurguluyor.

Fuarın bu önemini Türkiye’deki yayıncılar ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’da kavramış durumda. Zira geçen yıl Türkiye, biri Kültür ve Turizm Bakanlığı, diğeri Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından olmak olmak üzere iki ayrı standla temsil edilirken, bu yıl tek büyük standla fuara katıliyorlar.

Fuarın açılışına gelen Turizm ve Kültür bakanı Ertuğrul Günay bu yılki standı, gelecek yılın bir provası olarak gördüklerini belirtiyor.

Türkiye’nin bu yılki standında toplam 50 yayınevi temsil ediliyor. Kültür Bakanlığı yayınları dışında ayrıca 500'e yakın yayınevine ait kitaplar sergilendiği standın dizaynı ünlü grafik sanatçısı Bülent Erkman tarafından hazırlanmış.

Türkiye'nin tanınmış yazarları, çevirmenleri, edebiyat eleştirmenleri, telif ajansalı ve meslek kuruluşlarından oluşan 50 kişilik bir ekip Türkiye Standı'nda yer alarak telif ve işbirliği programlarını yürütecekler. Bu arada Kültür Bakanlığı’nın gelecek yılki ‘konuk ülke’ hazırlıkları için 8 milyon Euro bütçe ayırdığı da bildirildi.

XS
SM
MD
LG