Erişilebilirlik

Soyer: 'Almanlar Rum Hükümetine Tepkili'


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 16 Ekim`de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşmeye hazırlanıyor. Bu görüşme öncesi Kıbrıs Türk hükümeti, diplomatik temaslara hız verdi. Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin konuğu olarak Almanya’ya giden KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer Berlin’de temaslar yaptı.

Berlin ziyareti resmi olmamasına rağmen, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, üst düzey Alman siyasetçileri ve çeşitli kurumların temsilcileriyle biraraya geldi. Başbakan Soyer, Berlin’deki görüşmelerinde Güney Kıbrıs Rum kesiminin tutumunun AB kriterlerine uymadığına dikkat çekti, Kıbrıs Türklerine ambargoların kaldırılması yönünde talebini dile getirdi. SPDli milletvekillerinin yanısıra, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ve eski Başbakan Gerhard Schröder tarafından da kabul edilen Soyer, Alman siyasetçilerinin artık Güney Kıbrıs´a tepki gösterdiğini ve KKTC’ye izolasyonların kaldırılması yönünde pozitif bir hava oluşmaya başladığını belirtti.

2008 Şubat’ında Güney Kıbrıs`ta seçim yapılacağını, bu seçimlerin ardından Kıbrıs sorununun çözümü konusunun ivme kazanacağını kaydeden KKTC Başbakanı Kıbrıs’la ilgili çözümsüzlüğün AB’nin temel ilkelerine ve dünya ticaretine aykırı olduğunu da söyledi.

Soyer, Alman işadamlarını KKTC'de yatırım yapmaya da davet etti. KKTC'nin ekonomik durumunu anlatan Soyer, 2003 yılında Kıbrıs Türk halkının toplam ithalatının 437 milyon dolar olduğunu, 2006 yılında ise toplam ithalatının 1 milyar 350 milyon dolara çıktığını söyledi.

Soyer ayrıca işadamlarının Kuzey Kıbrıs´taki girişimlerinin ve adada yapılan ticaretin, izolasyonların kaldırılması yönündeki kararlılığı desteklediğini ifade etti. KKTC Başbakanı yarın (Cumartesi günü) ülkesine geri dönecek.

XS
SM
MD
LG