Erişilebilirlik

ABD Başkanlık Yarışı Tüm Hızıyla Sürüyor


Gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri için hazırlıklar devam ediyor. Demokrat Parti’den New York Senatörü Hillary Clinton Cumhuriyetçi Parti’den de eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani öteki tüm adaylardan önde gidiyor.

Şu sıralarda tanınmış birçok isim, partisinin başkan adayı olabilmek için yarışıyor. Başkan aday adayları, şimdilik sadece ülkenin çeşitli kentlerinde televizyonlardan da yayınlanan, halka açık toplantılarda, ülkenin önemli konularında görüşlerini dile getiriyor, izleyecekleri politikaları anlatıyor. Bu tartışmaların ardından birçok eyalette ön seçimler yapılacak ve en çok oyu alan aday, partisinin başkan adayı olarak asıl seçime girip halkın oyunu isteyecek.

En son kamuoyu yoklamaları, şu anda Demokrat Partili adaylardan Senatör Hillary Clinton’un, Cumhuriyetçi Parti’den de eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin, partilerinin diğer adayları arasında önde gittiğini gösteriyor. ABC Televizyonu ile Washington Post gazetesinin hazırladığı ortak kamuoyu yoklamasına göre, Hillary Clinton Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 53 desteğine sahip. Onu yüzde 20 ile Barack Obama, yüzde 13 ile John Edwards izliyor. Clinton’un oy oranının son aylarda sürekli artması, partinin başkan adaylığını kazanacağı inancının yaygınlaşmasına yol açtı. Senatör Clinton kazandığı takdirde, Amerika’nın dış politikasını tümüyle değiştireceğini daha şimdiden söylüyor. Senatör Clinton geçenlerde Iowa’daki bir seçim konuşmasında, bunu, kesin bir ifade ile şöyle açıkladı.

"Biliyorsunuz, kazandığım takdirde, yemin etmeyi bile beklemeyeceğim. Her iki partiden, tanınmış devlet adamlarımızdan, dünyanın her yerine gidip, basit bir mesaj vermelerini isteyeceğim. Verecekleri mesaj, 'Kovboy diplomasisi artık bitti, Amerika geri geldi,' olacaktır."

Kamuoyu yoklamalarında, Senatör Clinton’un Demokrat Partililer arasında çok büyük farkla önde gitmesine rağmen, New Hampshire ve Iowa gibi ilk önseçimlerin yapılacağı eyaletlerde, ikinci sıradaki Barack Obama ve üçüncü sıradaki John Edwards’ın sert rekabetiyle karşılaşması bekleniyor.

Ancak uzmanlar daha şimdiden kesin konuşmamak gerektiğini belirtiyor ve bu aşamadaki kamuoyu yoklamalarının yanlış beklentiler yaratabileceğini hatırlatıyor. Örneğin bir önceki seçimde, Demokrat Parti’den Senatör John Kerry, ilk önseçimlere birkaç hafta kala, çok gerilerde olmasına rağmen, önseçimleri kazanıp partisinin adayı olabilmişti.

Hillary Clinton’un bu kadar büyük farkla önde gitmesi, Cumhuriyetçi Partili adayların konuşmalarını da etkiliyor. Aynı kamuoyu yoklamasına göre, şu anda bu partide eski New York Belediye Başkanı Robert Giuliani yüzde 34’le birinci, eski Senatör Fred Thompson ikinci, Arizona senatörü John McCain üçüncü, ve eski Massachusetts Valisi Mitt Romney de yüzde 11’le dördüncü sırada... Giuliani, Cumhuriyetçileri kendisini seçmeye çağırırken, tüm adaylar içinde Hillary Clinton’u yenilgiye uğratabilecek tek kişinin kendisi olduğunu öne sürüyor.

"Hillary Clinton’a karşı en rekabetçi kampanyayı, büyük farkla ben götürüyorum. Demokrat Parti’nin güçlü olduğu bazı eyaletleri Hillary Clinton’dan ben alabilirim. Bunu da benden başka kimse yapamaz."

ABC-Washington Post anketine göre, Clinton Giuliani’ye karşı yüzde 43’e karşı yüzde 51’le önde gidiyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Giuliani’nin Cumhuriyetçiler arasında şimdilik önde gözükmesine rağmen, ilk önseçimin yapılacağı Iowa ile New Hampshire’da, fazla tanınmayan Mitt Romney’in önde olduğu görülüyor. Bu iki eyaletteki ilk önseçimleri kazanması, Romney’e çok büyük bir destek kazandırıp, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yolunu açabilir.

Siyasi uzmanlar, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı kim olursa olsun, tüm dikkat ve enerjisini Hillary Clinton’a karşı kullanacağı görüşünde birleşiyor.

New York Daily News gazetesinden Tom DeFrank ise şöyle konuşuyor:

"25 yıldır tanıdığım bir Cumhuriyetçi Partili, ‘Bizim partiyi harekete geçirmek için partililerin dolu olduğu bir odaya girip, sadece üç kelime, Başkan Hillary Clinton, demek yeterli olacaktır’ diyor. Cumhuriyetçiler şimdi böyle bir fırsatın önlerine çıkmasını bekliyor. Hillary Clinton’un yarışmayı kazanacağının belli olması, Cumhuriyetçileri birlik olup harekete geçirecektir. Göreceğiz... Ancak şu anda Hillary çok güçlü gözüküyor."

Giuliani son zamanlarda Cumhuriyetçi Parti’nin dinci muhafazakar kanadının eleştirilerine hedef oluyor. Bu kesim, onu, partinin kürtaj, eşcinseller arası evlilik ve silah kontrolü gibi başlıca politikaları konusundaki tutumunu sorguluyor. Buna rağmen, American Enterprise Enstitüsü adlı kuruluşun uzmanlarından John Fortier, Giuliani’nin güçlü liderliğinin 2001 yılındaki terörist saldırıların ardından oluştuğunu belirtiyor ve bu güçlü liderliğin, şüphelerin üstesinden geleceğini savunuyor:

"11 Eylül saldırılarından sonra gösterdiği güçlü liderlik sayesinde Guiliani, partinin öteki adayları arasında önde gidiyor. Ve bu gücünü, kürtaja karşı çıkmaması ve diğer bazı sosyal konularda Cumhuriyetçilerden farklı görüşler dile getirmesine rağmen, korumaya devam edeceğini sanıyorum."

Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan aday adayları, Iowa ve New Hampshire ilk ön seçimlerine kadar yoğun bir şekilde reklamlara ve seçim konuşmalarına devam edecekler.
XS
SM
MD
LG