Erişilebilirlik

Iraklı Şii Gruplar Uzlaştı


Irak'ta, iki rakip Şii grup şiddet olaylarına son verme konusunda anlaştı.

Irak Yüksek İslam Konseyi lideri Abdül Aziz el Hakim ve radikal Şii lider Mukteda el Sadr, ortak bir komisyon kurulması ve tarafların birleşmesi konusunda uzlaştı.

El Hakim ve el Sadr grupları uzun süredir kendi aralarında çatışıyorlar. Ağustos ayında Kerbela'da çıkan çatışmalarda 51 kişi ölmüş; 200 kişi yaralanmıştı.

Öte yandan, Bağdat'ın Valisi Hüseyin el-Tahan'a suikast girşiminde bulunuldu. Bağdat'ta Sünnilerin çoğunlukta olduğu bir mahallede yapılan toplantıdan ayrılan Şii valiye militanlar ateş açtı. Vali olayda yara almadı.

Bu arada, Bağdat'ta yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu bir Amerikan askeri öldü; üç asker yaralandı.

Bağdat'ın güneyinde çıkan çatışmalarda da dört militan öldürüldü. Samarra'da düzenlenen operasyonlardaysa iki militan öldü; dokuz militan tutuklandı. Öte yandan Bağdat, Kerkük ve Samarra'daki operasyonlarda da dokuz militan daha tutuklandı.

Askeri yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Cuma günü düzenlenen operasyonda ölen 25 kişinin sivil olduğu haberleri yalanlandı. Yetkililer, ölenlerin İran'dan Irak'a silah sokan bir örgütün üyeleri olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG