Erişilebilirlik

'Ermeni Tasarısına Karşıyız'


Başkan Bush, Başbakan Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıya karşı olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, tasarının Amerikan Kongresinde kabulünün Türk – Amerikan ilişkilerine zarar vermesinden kaygı duyuyor.

Bush, 1915 olaylarının “20. yüzyılın en büyük trajedilerinden biri” olduğunu söyledi; ancak ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesinin tartışmalı olduğunu, konunun siyasetçilere değil, tarihçilere bırakılması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Uyarı

Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, bugün bir basın açıklaması yaparak, tasarının kabülünün olası zararlarına işaret etti. Fried, "Tasarının geçmemesini umuyorum, ancak geçerse, Türkiye'nin tepkisinin çok sert olacağı bir gerçektir" şeklinde konuştu.

Fried, "askerlerimizin ve Irak ekonomisinin Türkiye'ye ne kadar bağlı olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Tasarı Komisyonda Oylanacak

Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili 106 sayılı tasarı, 10 Ekim Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda oya sunulacak.

Bu tür tasarıların Genel Kurul’un gündemine alınması için, önce Dışişleri Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Benzer bir tasarı, 2005 yılında Komisyon tarafından kabul edilmiş, ancak Genel Kurul gündemine alınmamıştı. Ancak, Meclis Başkanı Nancy Pelosi, tasarının Genel Kurul’da oylanması için çalışağını söylüyor.

Los Angeles Times gazetesine demeç veren Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer da tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edileceğini söyledi. Hoyer, tasarının 22 Kasım'dan önce Genel Kurul'un gündemine alınacağını umduğunu kaydetti.

106 sayılı tasarıda, Amerikan yönetiminin 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesi ve Amerikan dış politikasının bunu yansıtması isteniyor. Tasarının bağlayıcı niteliği yok.

Büyükelçilik'ten Tam Sayfa İlan

Bu arada, Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği, Washington Post gazetesinde tam sayfa ilan yayınlayarak, Kongre üyelerini uyardı.

Büyükelçilik, tasarının kabulünün Türk – Amerikan ilişkilerine zarar vereceğine; ve Türkiye’yle Ermenistan arasında ilişkilerin iyileşmesini zorlaştıracağına dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde de Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı eski Ulusal Güvenlik Başdanışmanı emekli Korgeneral Brent Scowcroft, Kongre'deki Türk - Amerikan dostluk gurubu üyelerine mektup göndererek, 106 sayılı tasarının Genel Kurul gündemine alınmasını engellemeleri çağrısında bulundu. Scowcroft, mektubunda, tasarının kabülünün yaratacağı olumsuz etkileri vurguladı.

Bu arada, Wall Street Journal gazetesinde de Salı günü yayınlanan başyazıda, bu tür konuların siyasilere değil, tarihçilere bırakılması gerektiği belirtildi. Gazete yazarları, tasarının kabulünün Türk - Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini hatırlattı.

Bu arada, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden bir heyet, Kongre üyeleriyle temaslarda bulunmak üzere Pazar günü Washington'a geliyor.

XS
SM
MD
LG