Erişilebilirlik

Kouchner Ankara'ya Gidiyor


Türkiye ile Fransa’nın Ermeni tasarıları ve Avrupa Birliği politikası nedeniyle gerilen ilişkilerinde yeni bir döneme giriliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine karşı çıkan politikasını değiştirmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Ankara’ya hareket ediyor. Kouchner’in Ankara’ya, Sarkozy’nin “öncelikli olarak ortaklığı içeren 30 başlığı ele alalım, tam üyelik konusunu sonra tartışalım” önerisi de dahil olmak üzere, yeni bir paket sunması bekleniyor. Kouchner, Ankara’ya hareketinden önce Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile de görüştü.

Fransa Parlamentosu’nda birbiri ardına kabul edilen Ermeni soykırımı tasarılarının ardından yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarokzy’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine karşı çıkan politikasıyla gerilen Türkiye Fransa ilişkilerinde diyalog ağırlıklı yeni bir döneme giriliyor.

New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Sarkozy’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından, şimdi de Dışişleri Bakanı Bernard Kouchne, elinde yüklü bir dosya ile Ankara’ya gidiyor.

Kouchner Türkiye ziyaretinde meslektaşı Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın yanısıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından ziyarete ilişkin olarak yapılan açıklamada, Kouchner’in önce Babacan ile geniş bir ikili ve uluslararası ilişkiler ile Avrupa Birliği süreci hakkında ufuk turu yapacağı belirtildi. Babacan ve Kouchner’in karşılıklı heyetlerin de katılımıyla teknik bir toplantı da gerçekleştireceği kaydedilen açıklamada, ziyaretin bir kez daha Fransa’nın Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi gösterdiği belirtildi. İlişkilerin yeniden güçlenmesi için önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı vesilesiyle gerçekleşen buluşmanın bu yeni çizginin ilk adımı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye ile Fransa’nın asırlara dayanan derin ilişkisinin, Türkiye’nin Fransa’nın AB dışında ihracat yaptığı 5’inci büyük pazar olduğunun ve yılda 10 milyar Euro’luk ticaret hacmi bulunduğunun altı çizildi. Açıklamada, Fransız Dışişleri’nin, 2009 yılında Türkiye konulu bir “etkinlik sezonu” düzenleme hazırlığı içinde olduğu da kaydedildi.

Kouchner’in Ankara ziyaretinde temel konuyu Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri ile Fransa’nın bu konudaki tutumu oluşturacak. Zira Fransız bakan Ankara’ya hareketinden önce Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile yürütülmekte olan müzakerelerde gelinen aşama ve bundan sonraki yol haritası ele alındı.

Kouchner’in Ankara ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin “Avrupa ile müzakerelerde tam üyeliği kapsayan 5 maddeyi sona bırakalım, ortaklık görüşmelerine de uyum sağlayan 30 başlıkla görüşmelere devam edelim” önerisinin teknik alt yapısının ele alınması bekleniyor. Sarkozy’yi Türkiye konusunda yumuşattığı belirtilen Kouchner’in ziyareti sembolik açıdan da önem taşıyor. Zira Sarkozy bu adımı ile, Avrupa Birliği içindeki Türkiye karşıtı cephenin öncüsü görünümündeki Fransa’yı bu imajdan çıkararak Türkiye ile diyalog arayışına girdiğini gösterecek. Üstelik bundan 10 yıl sonrası öngörülen bir üyelik için şimdiden kriz yaşanmasının önüne geçerek, Avrupa Birliği içindeki haraket alanını genişletecek.

XS
SM
MD
LG