Erişilebilirlik

Roth’dan PKK’ya Silah Bırakma Çağrısı


Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Ankara’da PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptı. Roth, haftasonunda Beytüşşebap’ta 12 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısının aydınlatılmasını da istedi.

Roth, ocak ayında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink soruşturması kapsamındaki davayı izlemek için geldiği Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Roth’un görüşmelerinde Avrupa Birliği’nin Türkiye’de ifade özgürlüğünün önündeki en büyük engel olarak gördüğü Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi ile ilgili tartışmalar ve son günlerde Türkiye’de yaşanan terör olayları vardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştükten sonra Ankara’da TBMM’nin açılış resepsiyonuna katılan Roth, Türkiye’yi nasıl bulduğuna ilişkin ilk açıklamalarını önceki gün düzenlediği basın toplantısı ile dile getirmişti.

Roth, Kürt kökenli Demokratik Toplum Parti’li (DTP) milletvekillerinin mecliste diğer partilerle birlikte iyi bir işbirliği kurma çabasında olduğunu gözlemlemesine karşın, terör konusunda DTP’ye yöneltilen eleştirileri haksız bulmuştu. DTP ile PKK’nın aynı kefeye konulduğundan yakınan Roth, DTP hakkında soruşturma açılmasını isteyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a “Türkiye’de barış perspektifini desteklemeyen birisi varsa o da Büyükanıt’tır” diye yüklenmişti. PKK’nın da silahları bırakmasını, Türk yetkililerin de Güneydoğu’daki saldırıları ayrıntılarıyla inceleyip aydınlığa kavuşturmasını isteyen Roth, Kürt sorununa barışçı çözüm bulunması için herkesin ortak çaba göstermesi gerektiği görüşüne vurgu yapmıştı.

Roth, daha sonra da Başbakan Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Roth, Başbakan Erdoğan’ın TCK’nın 301. maddenin değiştirileceği, yüzde 10 seçim barajının da Anayasa değişiklikleri kapsamında tartışılacağını kendisine söylediğini dile getirdi.

Roth, hükümetin reform ve demokratikleşme sürecindeki kararlılığına inandığını belirtirken, “Erdoğan, 301. madde de değişiklik yapılacağını söylese de, ben sonuç görmeden bir şey diyemem” dedi. 301. maddenin kaldırılmasının fikir özgürlüğünün sağlanması için şart olduğunu savunan Roth, yüzde 10’luk seçim barajının da düşürülmesinin mecliste çoğulcu temsiliyet için gerekli olduğunu anlattı.

Roth, son günlerde yaşanan terör olaylarından ‘derin üzüntü’ duyduğunu belirtiti ve Beytüşsebap’ta yaşanan saldırının aydınlatılmasının önemine dikkat çekti. Roth, Doğu ve Güneydoğu’da barışın sağlanması için barışçı çözümlerin gündeme getirilmesini istedi ve PKK’ya da ‘silah bırakma’ çağrısı yaptı.

XS
SM
MD
LG