Erişilebilirlik

Kuzey Kore'yle Anlaşma Sağlandı


Kuzey Kore, nükleer programlarını tümüyle açıklamayı ve ana atom reaktörünü yıl sonuna kadar kapatmayı kabul etti.

Pekin’deki altılı görüşmelerde varılan anlaşma Çin hükümeti tarafından açıklandı.

Anlaşma, Kuzey Kore’nin nükleer silah programından vazgeçmesi karşılığı bir milyon bin ton fuel-oil yardımı almasını öngörüyor.

Başkan Bush, gelişmeyi memnunlukla karşılarken Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, anlaşmanın Kuzey Kore’nin plutonyum üretimini sona erdireceğini ve nükleer silahlardan arınmış Kore yarımadası hedefine ulaşmada yardımcı olacağını söyledi.

Anlaşmaya göre Amerika, Kuzey Kore’nin Yongbyon nükleer reaktörünün kapatılması işlemini denetleyecek ve masraflarını karşılayacak.

Amerikalı nükleer uzmanlar, gerekli hazırlıkları yapmak üzere iki hafta içinde Kuzey Kore’ye gidecek.

Kuzey Güney Zirvesi Olumlu Geçti

Güney Kore Cumhurbaşkanı Roh Moo-hyun, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Il ile ilk günkü görüşmesinden memnun ayrıldı.

Roh’nun sözcüsü, tarafların yarın görüşmeler bitmeden önce bir anlaşma taslağı hazırlayacaklarını açıkladı. Roh, bu iyimser açıklamayı, Kuzey Kore liderinin zirveyi bir gün daha uzatma önerisini reddettikten sonra yaptı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı, iki liderin her konuda aynı görüşü paylaşmamakla birlikte ortak hedeflerinin barış olduğunu söyledi.

Kore savaşının 1953 yılında sona ermesinden bu yana, Kuzey ve Güney arasında bundan önce sadece 2000 yılında bir zirve yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG