Erişilebilirlik

DTP Binasına Saldırı


Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Ankara’nın Balgat mahallesinde bulunan genel merkez binasına kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Binanın arka sokağına otomobille gelen kişiler ‘vatan hainleri’ diye bağırdıktan sonra binaya doğru bir el ateş açtı. Kimsenin yara almadığı saldırı için DTP’lilerden ‘beklediğimiz bir saldırı’ açıklaması geldi.

DTP genel merkez binasına otomobille gelen ve binanın arka sokağına yönelen saldırganların 3 kişi olduğu ileri sürüldü. Görgü tanıklarının ifadelerine göre genel merkez binasının yakınına parkeden saldırganlardan biri otomobilden inerek, binaya yöneldi. “Vatan hainleri” diyerek, binaya bir el ateş eden saldırgan, daha sonra arkadaşlarının bulunduğu araca doğru koşarak gitti. Saldırganlar, topluca olaydan yerinden hızla uzaklaştı.

Saldırı sonucunda kimse yara almazken genel merkezin arka duvarına ispat alan kurşunun sektikten sonra yan binadaki atık su borusunu parçaladığı belirtildi. Olay yerine gelen güvenlik güçleri 9 mm çapında boş kovan buldu. Saldırı haberinin ardından DTP milletvekilleri genel merkez binasına gelerek saldırıyla ilgili bilgi aldılar.

Yoğun eleştiri

PKK’yı ‘terör örgütü’ olarak ilan etmekten kaçınan DTP, son günlerde devletin çeşitli kurumlarından gelen ağır eleştirilerin hedefi oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, DTP’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ‘bölücü’lükle suçladığını belirtip, DTP hakkında soruşturma açılmasını istedi. Büyükanıt’ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Strasburg’a giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, DTP’nin terörle arasına ‘mesafe koyması’ gerektiğini dile getirdi. TBMM’de 20 milletvekili ile temsil edilen DTP’nin 22 Temmuz seçimlerinden önce meclise girme ihtimali için de Başbakan Erdoğan “Parlamentoya girmelerinden endişeliyim. Çatışma çıkabilir” demişti.

'Sürpriz değil'

DTP binasına yapılan saldırı ile ilgili olarak DTP meclis idare amiri Sırrı Sakık’tan “Bizim için sürpriz değil” açıklaması geldi. Son günlerde kendileriyle ilgili yapılan açıklamaların ‘bütünüyle hedef göstermek’ amacı taşıdığını belirten Sakık, DTP’nin de mecliste temsil edilen diğer partiler kadar yasal olduğunu söyledi. Sakık, Ankara’da bir partinin merkez binasına saldırıyı ‘kabul edilemez’ bulduklarını belirterek, kendilerinin özellikle Kürt sorunu konusunda ‘şiddeti dışlayan’ bir politikayı savunmaktan vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya da Beytüşşebap'ta 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ile İzmir'deki bombalama olayı ile DTP'ye yönelik saldırının ortak olduğunu öne sürdü. Sarıkaya, olayların tüm faillerinin ortaya çıkarılmadan Türkiye’nin gerilimden kurtulamayacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG