Erişilebilirlik

İsrail: 'Suriye'de Askeri Hedefi Vurduk'


İsrail, savaş uçaklarının 6 Eylül’de Suriye içlerinde bir askeri hedefi vurduğunu ilk kez açıkladı.

Bu konudaki haber sansürünü kaldıran İsrail hükümeti, hedefle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Resmen doğrulanmayan haberlerde İsrail uçaklarının Suriye’deki bir nükleer tesisi vurduğu öne sürülmüştü.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, önceki gün BBC’ye, İsrail savaş uçaklarının “kullanılmayan bir askeri binayı” bombaladıklarını söyledi. Olay hakkında ilk kez açıklama yapan Esad, ülkesinin saldırıya misilleme hakkı bulunduğunu söyledi.

İsrail Doğruladı

İsrail bundan yaklaşık bir ay önce Suriye`yi vurduğunu, resmen kabul etti.
Ülkede daha önce bu konuya ilişkin haberlerin yayılmasına kısıtlama konmuştu.

İsrail ordusu, olayı resmi olarak kabul etmesine rağmen, hedeflerin tam olarak nereler olduğu ve operasyonda hangi birimlerin görev aldığı gibi detaylar hakkındaki suskunluğunu koruyor.

Olay hakkında dünya basınında isimleri açıklanmayan Amerikalı yetkiliere dayandırılarak pek çok haber yapılmış ve bu haberlerde operasyonun hedefi olarak önce Suriyeden Lübnandaki Hizbullaha ulaştırılmak üzere yola çıkan bir silah konvoyu ardındanda Kuzey Kore tarafından kurulmuş bir nükler tesis olduğu yolunda iddialar ileri sürülmüştü. Suriye her iki yönde çıkan haberleri asılsız olarak nitelemişti. Suriye İsrailin boş bir askeri binayi vurduğunu açıklamıştı.

6 Eylül de yaşanan bu olay bölgede gerilimi arttırmış durumda. Özellikle gecen yıl Lübnan daki Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan savaş sonrasında İsrail in Hizbullah karşısında yenildiğini defalarca dile getirmiş olan Suriye Devlet Başkanı Besar Esad 1967 de İsrail ce ele geçirilen Golan Tepeleri için gerekirse savaşa gideceğini ifade etmişti.

Bu gerilimi değerlendiren İsrailli analist Eyal Zisser Suriye ye düzenlenen bu son operasyonun bir anlamda uyarı olduğu görüşünde.

Zisser'e göre Suriye nin bu saldırıya askeri bir cevap vermemesi Devlet Başkanı Esad`ın aslında İsrail ile bir savaşa girmeye çok da niyetli olmadığı anlamına geliyor.

İsrail beş ay önce bir hükümet raporu ile Lübnan savaşının bir `yenilgi `olduğunu açıklamıştı.İsrailli analistelerce bu hükümet raporuna ragmen Suriye ye bir operasyon düzenlenmesine cesaret edilmesi İsrail açısından 'caydıcığılını' koruma girişimi olarak yorumlanıyor.

XS
SM
MD
LG