Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Darfur'daki Saldırıyı Kınadı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Darfur’da Afrika birliği barış gücü üssüne düzenlenen saldırıyı görüşmek üzere bugün yeniden toplanıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sudan’ın Darfur bölgesinde 10 Afrika Birliği barış gücü askerinin öldüğü saldırıyı kınadı.

Ancak Konsey üyeleri, ifade kullanımı konusunda anlaşmaya varamadığı için resmi bir açıklama yayınlayamadı.

Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüten Gana temsilcisi, Konsey üyelerinin saldırıyı oy birliğiyle kınadığını ve sorumluların adalet önüne çıkartılmasını istediğini bildirdi. Konsey, bugün de konuyu görüşmeye devam edecek.

İfade konusundaki anlaşmazlığın, saldırıyı ‘terör eylemi’ olarak niteleyip nitelememe üzerinde yoğunlaştığı bildiriliyor.

Afrika Birliği’nin askeri yetkilileri saldırıdan Darfurlu isyancıları sorumlu tutarken, gruplardan hiç biri cinayetleri üstlenmedi. Saldırıda 7 Nijeryalı, bir Malili, bir Botswanalı ve bir Senegalli asker öldü.

Amerika, sivillere ve barış gücü askerlerine saldırılar devam ederse, Sudan hükümeti ve Darfurlu isyancılara karşı yeni cezalara baş vuracağını açıkladı.

Bu arada Senegal, Darfur barış gücünde görevli askerlerini çekeceği tehdidinde bulundu.

Yetkililer, saldırı sırasında kampın yağma edildiğini, kayıp olduğu bildirilen 40 kişiden bazılarının daha sonra bulunduğunu açıkladı.

Saldırıdan sonra üssün boşaltılmasına ve güvenliğin sağlanmasına Sudan ordusu yardımcı oldu.

Son saldırı, Darfur’a 2004 yılında yerleştirilen Afrika Birliği askerlerinin yaşadığı en kanlı olay oldu.
XS
SM
MD
LG