Erişilebilirlik

Blackwater 200'e Yakın Silahlı Eyleme Karışmış


Amerikan Kongresi’ndeki bir komite tarafından hazırlanan rapor, özel güvenlik şirketi Blackwater’ın, 2005 yılından bu yana Irak’ta en az 195 silahlı eyleme karıştığını belirtiyor.

Rapor, bu olayların yüzde 80’inde, korumaların ‘ilk ateş açan taraf olduğuna’ dikkati çekti. Temsilciler Meclisi’nin hükümet reformunu denetlemekle görevli komisyonu, bugün de Amerikan hükümetinin Irak’ta özel güvenlik şirketlerini kullanma konusunu tartışmak üzere bir oturum düzenleyecek. Komisyona, Başkan Bush’un Irak politikasına karşı çıkanların başında gelen Demokrat Partili milletvekili Henry Waxman başkanlık ediyor.

Blackwater’a bağlı güvenlik görevlileri, geçen ay Bağdat’ta bir silahlı çatışmaya karışmış; gelişigüzel ateş açarak 11 Iraklı sivilin ölümüne yol açmıştı. Şirket, çalışanlarının bir Amerikan diplomatik konvoyunu korumaya çalıştığını iddia ediyor. Olayı gören Iraklı tanıklarsa, koruma görevlilerini ateş açmaya teşvik edecek bir olay meydana gelmediğini savunuyor.

Federal Soruşturma Bürosu FBI uzmanları, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine, olayı incelemek amacıyla Irak’a hareket edecek.

XS
SM
MD
LG