Erişilebilirlik

BM Temsilcisi Burma Diktatörüyle Görüşecek


Birleşmiş Milletler, Burma’da bulunan özel temsilci İbrahim Gambari’nin, askeri yönetimin başkanı General Than Shwe ile bugün görüşeceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Gambari’ye telefon ederek, Burma makamlarını, baskıya son verip göz altına alınanları serbest bırakmaya ve gerçek demokratik reformlara çağırmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü de, Birleşmiş Milletler’i Burma’ya hemen silah ambargosu uygulamaya çağırdı. Merkezi Londra’daki örgüt, ambargonun Burma’daki askeri yönetim, tüm siyasi tutukluların bırakılması dahil, insan hakları durumunu düzeltinceye kadar yürürlükte kalmasını istedi. Örgüt, Çin ve Hindistan’ı, Burma’ya silah satmakla suçladı.

Diğer insan hakları örgütleri de, Burma’da geçen haftaki gösteriler sırasında bini aşkın kişinin tutuklandığını bildiriyor.

Merkezi Tayland’daki Siyasi Tutuklulara Yardım Birliği, bin Budist rahip ve 300 göstericinin tutuklandığını öne sürdü.

Hong Kong’daki Asya İnsan Hakları Komitesi de 700 rahip ve 500 sivilin güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak, bilinmeyen yerlere götürüldüğünü iddia etti.

İnsan Hakları örgütleri, gösterilerde hükümetin verdiği sayının çok üzerinde kişinin öldürüldüğünü de ileri sürüyor. Burma hükümeti 10 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Çok sıkı güvenlik önlemleri altındaki başkent Rangoon’un dün sakin olduğu bildirildi.
XS
SM
MD
LG