Erişilebilirlik

Biden Tasarısına Tepki ABD Büyükelçiliği'nden


Amerikan Senatosu’nun, Irak’ın üç ayrı parçaya bölünmesini öneren kararına tepkiler devam ediyor.

Etnik ve mezhep esasına göre bölünmeyi öneren tasarıya, Irak’taki Amerikan Büyükelçiliği de karşı çıktı. Büyükelçilik, benzeri görülmemiş bir bildiri yayınladı. Bildiride, “Büyükelçilik, Amerikan hükümetinin istikrar ve güvenlik içinde, tek bir Irak politikasına, hala sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıklıkla dile getirmek istiyor,” denildi.

Senato’nun Perşembe günü onayladığı kararın kastedildiği büyükelçilik bildirisinde, Irak’ın üç ayrı bölgeye bölünmesinin, çok kan dökülmesine ve acıya yol açacağına işaret ediliyor. Irak’ın Kürt, Şii ve Arap bölgelerine bölünmesini öneren Senato kararına, Irak’ın tüm büyük partileri karşı çıktı.

Senato’nun kararının Bush yönetimi üzerinde herhangi bir bağlayıcı etkisi bulunmuyor.

Irak’ta siyasi, etnik ve mezhep çatışmaları 4 milyon 200 bin kişinin evini terk edip, başka bölgelere göç etmesine yol açtı.

Irak’ın bölünmesi önerisine karşı çıkanlar arasında Arap Birliği, Ürdün Kralı Abdullah ve Başbakan Nuri El Maliki de bulunuyor. Devlet Başkanı Yardımcısı Adil Abdül Mehdi de, “Ülkelerinin geleceğini tayin etme hakkı, Iraklılarındır” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Cumartesi günü New York’ta düzenlediği basın toplantısında, “Biz Irak’ın siyasal birliği ve toprak bütünlüğüne tarafız. Irak’ın bölünmesi Irak halkının yararına olmaz,” diye konuşmuştu.
XS
SM
MD
LG