Erişilebilirlik

1 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Blackwater güvenlik şirketiyle ilgili şikayetlerden hareketle, Irak savaşının “özelleştirilmesine” itiraz ediyor. Irak’ta 50 bin özel güvenlik elemanı olduğunu hatırlatan gazete, bu kişilerin Irak’ta yargılanmadan muaf olmasının da büyük tepki yarattığına dikkat çekiyor:

"Geçen Kasım ayında, özel şirketlerin çalışanlarının da, tıpkı Amerikan askerleri gibi, askeri yargı sistemine göre yargılanmasını öngören değişiklik, kabul edildi. Ancak Bush yönetimi, bu yasayı uygulama konusunda hiçbir adım atmadı. Pentagon, yasanın nasıl hayata geçirileceğine ilişkin olarak herhangi bir yönetmelik hazırlayıp, komutanlara göndermedi. Buradan çıkartılması gereken ders, böylesine önemli işlerin özelleştirilemeyeceğidir. Savaş, özel sektörün yapacağı bir iş değildir."

Boston Globe yazarlarından James Carroll, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin, İsrail’i İran’ın nükleer tesislerine karşı bir saldırıya teşvik ettiği ve İran’ın muhtemel tepkisi karşısında da Amerika’nın müdahale etmesini sağlamaya çalıştığı yönündeki haberleri mercek altına alıyor. Yapılan yorumda, artan savaş çığırtkanlığına rağmen, askeri bir müdahalenin doğru olmadığı görüşüne yer veriliyor:

"Amerika, istikrar sağlayıcı bir caydırıcılık yerine, “önceden askeri müdahalede bulunma” anlayışını benimsiyor. Neyse ki Bush yönetiminin 'önceden askeri müdahalede bulunma' düşüncesi, Irak savaşında o kadar itibar yitirdi ki, İran’a karşı benzer bir saldırının gerçekleşmeyeceği umudu arttı. Ancak bu umut, bir tarih anlayışıyla da desteklenmelidir. Amerika’nın yakın tarihi, askeri müdahale yerine caydırıcılığın daha doğru bir politika olduğunu göstermektedir."

USA Today Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde seçim kampanyasının finansmanıyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıyor. Adaylara verilen kamu desteğinin yetersiz kaldığını kaydeden gazete, yeni bir finansman sisteminin gerekli olduğunun altını çiziyor:

"Bu konudaki öncülük, tıpkı diğer bir çok konuda olduğu gibi, yine eyaletlerden geliyor. Yedi eyalet, yerel yönetime aday olanlar için daha kapsamlı ve daha yenilikçi düzenlemeler yaparak, sisteme önemli değişiklikler getirdi. Kongre üyeleri de aynı yoldan gitmedikçe, başkanlık seçimlerinde paranın rolü, halkın iradesinin önüne geçmeye devam edecek ve bundan herkes zararlı çıkacaktır."

XS
SM
MD
LG