Erişilebilirlik

Bavyera'da Stoiber Dönemi Sona Erdi


Almanya’da, daha doğrusu ülkenin tüm dünyada tanınan eyaleti Bavyera’da bu hafta sonunda bir dönem kapandı. Alman siyasetinde en ağır toplardan biri sayılan ve Türkiye karşıtlığı ile tanınan eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, görevinden ayrıldı, yerine ise Bavyera İçişleri Bakanı Günter Beckstein geçti.

65 yaşındaki Stoiber, 1993 yılından beri Bavyera'nın, 1999'dan beri de Birlik Partileri CDU/CSU partilerinin muhafazakâr kanadı olan CSU’nun başında bulunuyordu.

Stoiber’in ayrılması, Almanya’nın son yıllarda yaşadığı en büyük skandalla bağlantılı. Stoiber’in, kendine partide potansiyel rakip olarak gördüğü Fürth kaymakamı Gabriele Pauli’nin özel yaşamını, ileride kullanabileceği istihbaratlar için izlettiği ortaya çıkmış, bu da Stoiber’in siyasal hayatının sonunu getiren olay olmuştu.

Stoiber’li yıllarda Bavyera büyük bir ekonomik patlama yaşadı. Bavyera, güçlü sanayi altyapısı, diğer eyaletlere göre çok daha düşük olan işsizlik istatistikleri ve eyaletin Avrupa’da ileriye yönelik teknolojilerin merkezi haline dönüştü. Kendisine Alman siyasetinde ‘Bavyera Kralı’ adı takılan Stoiber adının karıştığı skandala ve görevinden ayrılmasına rağmen ülkenin halen en popüler siyasetçilerinden biri. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrına rağmen, Bavyera’da yaşıyan Türkler bile Stoiber’in eyalet için yaptıklarından övgüyle söz ediyorlar.

Stoiber Türkiye’nin AB’ye girişine kesin karşı tavır alan siyasetçilerin en önemli sesi oldu. Başbakan Angela Merkel’in Türkiye’yi imtiyazlı ortak olarak kabul ettirme düşüncesinin tavizsiz destekleyicisi sayılan Stoiber, Başbakan olarak yaptığı son konuşmada bile, Türkiye’nin coğrafi ve kültürel olarak Avrupa’ya ait olmadığını ve AB’nin dışında kalmasını vurguladı. Stoiber’in yerine gelen eyalet İçişleri Bakanı Beckstein da Türkiye’ye karşı çıkan politikasına rağmen her hafta sonu Türk örgütlerinde konuşmalar yapan, tatillerini Antalya’da geçiren ve Türkiye’yi çok yakından tanıyan bir politikacı.

Bu arada Stoiber’den boşalan CSU parti başkanlığına ise Bavyera Ekonomi Bakanı Erwin Huber seçildi.

XS
SM
MD
LG