Erişilebilirlik

Arnavutluk Başbakanından Kosova Çıkışı


Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa Kosova liderlerini Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmemeleri konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Berişa, Kosovalı Arnavutları, bölgenin nihai statüsü konusunda barışçı bir anlaşma sağlamaya çalışan uluslararası grupla işbirliğini sürdürmeye çağırdı.

Bununla birlikte Berişa, bölgede kalıcı bir barış ve istikrar için Kosova’nın tam bağımsızlığının şart olduğunu vurguladı.

Sırbistan’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi ise, Arnavut başbakanın Kosova’nın bağımsızlığını destekleyen sözlerini, “örgüt üyesi bir başka ülke olan Sırbistan’ın toprak bütünlüğüne karşı bir tutum” olarak niteledi. Sırp temsilci, bunun Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Genel Kurul’da daha önce konuşan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic ülkesinin Kosova’da ödün vermeye hazır olduğunu, ancak tam bağımsızlığa kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

Kosovalı Sırp ve Avnavut temsilciler, bugün ilk temaslarına New York’ta başlıyor. Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika’lı diplomatlar da, arabulucu olarak bu görüşmelere katılacak.

XS
SM
MD
LG