Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Görüşmelerine AB Ağırlığını Koydu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temaslarının ikinci gününde gündemi ağırlıklı olarak Avrupa Birliği oluşturdu. Erdoğan önce İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bir araya geldi.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan İtalya Başbakanı, Türkiye’nin, AB’ye üyelik sürecinde yaşadığı çeşitli sıkıntıların büyütülmemesi gerektiğini söyledi. Prodi, madeni Euro’nun üzerindeki haritadan Türkiye’nin çıkartılması konusu ile ilgili bir soruya da konunun dramatize edilmesine gerek olmadığını, Türkiye’nin AB’ye tam üye olduğunda sözkonusu haritanın yeniden düzenleneceğini söyledi. İtalya Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Türkiye’nin, AB üyeliğine karşı çıkmasını nasıl değerlendirdiği şeklindeki bir soruyu ise İtalya Başbakanı ‘Sarkozy ikna edilmesi zor bir insan‘ dedi.

Erdoğan günün ilerleyen saatlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’le de bir araya geldi. Hem Alman hem de Türk basının büyük ilgi gösterdiği görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Gündemde ikili ilişkiler, Türkiye'nin AB müzakere süreci ve Almanya'daki Türk vatandaşlarının entegrasyonu vardı. İki liderin AB müzakere sürecinde birlikte çalışmaya devam edilmesi konusunda hem fikir olduğu belirtilirken, Erdoğan’ın yabancılara yönelik yasal düzenlemeler konusunda Merkel'e kaygılarını ilettiği bildirildi.

Almanya Başbakanı Merkel de, Erdoğan'ı Almanya'ya davet etti ve bu ziyaret sırasında konuşulan konuların üzerinde o zaman daha ayrıntılı durulması hususunda mutabık kalındı.

Başbakan, İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni ile de gün içerisinde bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler, Ortadoğu Barış Süreci ve bu ay içerinde Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve askeri bir jete ait olduğu sanılan yakıt tankı konusu gündeme geldi. Söz konusu olay, Hatay yakınlarında gerçekleşmişti. Görüşmede Başbakan’ın Livni’ye konuyla ilgili İsrailli yetkililere birçok belge sunulduğunu; ancak henüz konuyla ilgili hiçbir bilgi almadıklarını söylediği belirtildi. Livni’nin ise konuyu detaylı olarak incelediklerini ve yakında cevap vereceklerini vurguladığı bildirildi.

Bu arada BM Genel Kurulu’nda konuşma yapmasının ardından bir de basın toplantısı düzenleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir soru üzerine Türkiye ile doğal gaz anlaşması konusuna değindi. Ahmedinejad, “Amerika’nın karşı çıktığı bu doğal gaz anlaşması hayat bulabilir mi?” sorusuna, “Bildiğim kadarıyla Türkiye ve İran iki bağımsız ülkedir ve kendi kararlarını kendileri verir” dedi.

Başbakan’ın bunların dışında Kolombiya Devlet Başkanı ve St.Vincet&Grenadines Başbakanı gibi Türkiye’nin çok da siyasi ve ekonomik ilişkilerinin olmadığı ülkelerin liderleriyle biraya gelmesi vardı ajandasında. Bu toplantıların önemi ise Türkiye’nin 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi üyeliği için destek arama çalışmalarının bir parçası olmasıydı. Türkiye Irak’ta daha aktif bir rol oynamaya hazırlanan Güvenlik Konseyi’nin içerisinde olmak için aktif lobi çalışmasında bulunuyor.

Erdoğan ayrıca gün içerisinde ABD Başkanı Bush'un düzenleyeceği "Demokrasi" konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı. Başbakan geç saatlerde ise Başkan George Bush ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından konuk heyet başkanları onuruna ayrı ayrı verilecek resepsiyonlara katıldı. Erdoğan’a eş zamanlı olarak temaslarını devam eden Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ise Letonya, Litvanya, Romanya, Irak, Nijer, Ürdün ve Slovakyalı mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Babacan’ın ayrıca AB Ortak ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüştü.

XS
SM
MD
LG