Erişilebilirlik

25 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Başkan Bush’un Kasım ayında yapılacak olan Ortadoğu barış konferansına Suriye’yi de davet etme kararını destekliyor. Suriye’nin bu daveti kabul etmemesi durumunda iyice dışlanacağını yazan gazete, Şam’ın toplantıya katılması durumunda da barış şansının artacağını vurguluyor:

"Amerika’nın son dönemde Ortadoğu’daki bütün girişimleri, tam bir başarısızlıkla sonuçlandı. Irak’ta gerçek bir demokrasiyi kurmayı başaramadı, Batıyla çekişme içindeki İran’ın kendi militan İslam anlayışını yaymasını önleyemedi. Bölgenin de, Amerika’nın da yeni bir başarısızlığa tahammülü yok. Kasım ayındaki toplantıya katılacak bütün taraflar, Ortadoğu’da bir şeylerin sonunda iyiye gitmeye başladığını somut olarak hissetmelidir."

Christian Science Monitor Irak’ın Kerkük kentinde görev yapan bir Amerikan askerinin makalesine yer veriyor. Irak’tan çekilmeyi kabul etmeyen Yarbay Chris Brady, savaşın hala kazanılabileceğini savunuyor ve bazı başarılar elde edildiğini öne sürüyor:

"Amerika’nın savaşa girme nedenleri konusunda bazı şüpheler olabilir. Ancak Amerikan askerleri şu anda burada bulunuyorlar, Irak’ın bazı bölgeleri hala sorun yaşıyor ve eğer biz Iraklılara sorunlarını çözmekte yardımcı olmazsak, bölgesel güvenlik de tehlikeye girebilir. Irak’ın kuzeyindeki çalışmalarda olumlu sonuçlar alınıyor, ülkenin diğer bölgelerinde de benzer bir başarı sağlanabilir. Amerika kurulurken, atalarımız başka ülkelerden yardım almıştı. Bırakın biz de Irak’ın yeniden doğmasına yardımcı olalım."

Washington Post, uluslararası topluma, Burma’da Budist rahipler öncülüğünde düzenlenen cunta karşıtı protesto gösterilerine destek vermesi çağrısında bulunuyor. 1988’deki protesto eylemlerinin bir katliamla sonuçlandığını hatırlatan gazete, sadece kınama ve uyarı mesajlarının yeterli olmayacağı görüşüne yer veriyor:

"Dışişleri Bakanı Rice, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili görüşmelere katılan Amerika, Güney Kore, Rusya, Çin ve Japonya’nın oluşturduğu grubun bir bölgesel güvenlik örgütüne dönüşmesini istediğini söylemişti. Eğer bu gerçekleşecekse, bu beş ülkenin, Burma konusunda ortak bir tavır geliştirmesinin tam zamanı. Bush, Burma’da bir katliam olursa bundan Çin’i sorumlu tutacağını ve böyle bir gelişmenin 2008 olimpiyatlarına gölge düşüreceğini açıklamalıdır. Burmalı yöneticiler, güçlü bir uluslararası ittifakın, cesurca gösteri düzenleyenlerle birlikte olduğu mesajını almalıdır."

Los Angeles Times İran cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın Columbia Üniversitesi’nde yaptığı konuşmayla kendini komik duruma düşürdüğü görüşünde. Ahmedinecad’ı bir palyaço olarak tanımlayan gazete, İranlı lidere konuşma izni verilmesinin, bu durumu ortaya çıkardığını yazıyor:

"Ahmedinejad’ın konuşmasına izin verilmesini eleştirenler, sadece akademik özerkliğe ve ifade özgürlüğüne değil, Ahmedinejad’ı izleyenlere de saygısızlık etti. İranlı lider, ülkesinde eşcinsellere kötü muamele edilmesi konusundaki bir soruya, “bizim ülkemizde, sizde olduğu gibi eşcinsel yoktur” cevabını verince, herkes güldü. Ayrıca kadınlara her türlü özgürlüğün tanındığını vurguladı. Bir yandan dünyadaki bütün kötülüklere Yahudilerin neden olduğunu söylerken bir yandan da Yahudilerle dost olduklarını belirtti. Ahmedinejad’ın değil aydınları çocukları bile ikna etmesi mümkün değildi."

XS
SM
MD
LG