Erişilebilirlik

PKK ve Laiklik Uyarısı


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), tam da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Amerika temasları sürerken Washington yönetimini PKK’ya karşı gereken adımı atmamakla suçladı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Amerika’nın kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı ‘eylem zamanı’nın geldiğini anlamasını ve bunu göstermesini istedi.

Orgeneral Başbuğ, Kara Harp Okulu’nda yeni eğitim yılının açılış dersini verdi ve dersin konusunu ‘bölücü terör ve laikliğe yönelik tehditler’ olarak belirledi. Türkiye’nin bölücü terör hareketi ile karşı karşıya olduğunu ve bu hareketin temelinde ‘etnik milliyetçilik’ yattığını öne süren Başbuğ, bu hareket ile Türkiye’nin ulus ve üniter devlet yapısının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini anlattı.

Başbuğ, Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığının Türkiye'nin geleceğini tehdit ettiğini belirtirken, Washington yönetimine sert çıkışını yaptı ve “Amerika, zamanın söz söyleme değil, eylem zamanı olduğunu anlamalı ve bunu göstermelidir” diye konuştu. Irak'ın kuzeyindeki oluşum ve gelişmelerin bu bölgedeki Kürtlere tarihte hiç olmadığı kadar siyasal, hukuki, askeri ve psikolojik güç kazandırdığını ileri süren Başbuğ, bu durumun Türk vatandaşlarının bir bölümü üzerinde ‘aidiyet modeli’ yaratabileceğini de söyledi.

“TSK laiklik tarafında”

Başbuğ, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sivil anayasa çalışmalarında üniversite rektörleri ve sivil toplum örgütleri ile girdiği anayasa tartışmalarına da konuşmasında geniş yer ayırdı. Laikliğin Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan tüm değerlerin ‘temel taşı’ olduğunu söyleyen Başbuğ, Anayasa’daki laiklik ilkesinin tartışmaların içine çekilmemesini istedi.

Başbuğ, Atatürk’ün gerçekleştirdiği devrimin ana hedefinin ulus devleti kurmak olduğuna dikkat çekti ve ulus devlet anlayışının dinsel ve etnik temellerden uzak durduğuna vurgu yaptı. Başbuğ’un TSK’nın Cumhuriyet’in ilkelerini koruma konusunda ‘taraf’ olduğunun altını çizmesi de dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG