Erişilebilirlik

'Blackwater Irak'ın Egemenliğini İhlal Ediyor'


Irak Başbakanı Nuri el Maliki geçen hafta sivil Irak vatandaşlarına ateş açarak ölümlerine yolaçan özel Amerikan güvenlik şirketi Blackwater’ı, egemenliklerini ihlal etmekle suçladı.

New York’ta Associated Press haber ajansına konuşan Maliki, özel bir güvenlik şirketinin Irak’ta ölüm olaylarına karışmasının, “kabul edilemez bir durum” olduğunu söyledi.

Blackwater’a bağlı güvenlik görevlileri, 16 Eylül’de Bağdat’ta bir sokakta açtıkları ateş sonucu 11 Iraklı sivili öldürmekle suçlanıyor. Blackwater şirketiyse, çalışanlarının saldırıya uğrayan bir Amerikan diplomatik konvoyunu korumaya çalıştığını iddia ediyor.

Irak Başbakanı Maliki, Blackwater’ın daha önce de yedi ayrı silahlı olaya karıştığını ve Iraklı sivillere zarar verdiğini savundu. Maliki bu şirketin, geçen Şubat ayında, Bağdat’ta devlet televizyonuna ait binanın girişindeki üç koruma görevlisinin öldürülmesi olayına da karıştığını belirtti.

Nuri el Maliki, Amerikalı ve Iraklı yetkililer tarafından oluşturulan ortak komisyonun, son olayı soruşturduğunu sözlerine ekledi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına katılmak üzere New York’ta bulunuyor.
XS
SM
MD
LG