Erişilebilirlik

Lübnan'da Seçimler 25 Eylül'de


Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin planlandığı gibi 25 Eylül’de yapılacağı açıklandı.

Başbakan Fuat Siniora, Hıristiyan bir milletvekilinin dünkü suikasta rağmen seçimin Salı günü yapılacağını söyledi.

Suriye karşıtı görüşleriyle tanınan Falanjist Parti milletvekili Antoine Ghanem, dün akşam, Beyrut’ta, arabasını hedef alan bombalı saldırıda öldü.

Milletvekiliyle birlikte 6 kişinin hayatını kaybettiği patlamada çok sayıda araç ve bina da hasar gördü.

Hıristiyan milletvekili Antoine Ghanem’in öldürülmesine tepki olarak Beyrut’un çoğu semtlerinde işyerleri ve okullar kapalıydı. Suikastın yarattığı korku havası nedeniyle halk sokağa çıkmamayı tercih ederken, Suriye karşıtı hükümeti destekleyen çeşitli gruplar bir günlük genel greve gitti.

İki yıl önce yazı işleri müdürü Jibranie Tueni benzeri bir saldırıda öldürülen En Nahar gazetesi, suikastı, hükümet ve hükümet taraftarlarına gönderilmiş kanlı bir mesaj olarak niteledi.

Beyrut’ta yayınlanan gazete göre, suikast meclisteki Hıristiyan milletvekili sayısını azaltmakla kalmadı, 25 Eylül’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığını seçimlerini de tehlike düşürdü.

Lübnan Meclisi gelecek Salı günü toplanarak Cumhurbaşkanını seçecek. Geçen yıl hükümetten çekilen Suriye yanlısı Hizbullah, toplantıyı boykot etme tehdidinde bulundu. Hizbullah tehdidi yerine getirirse mecliste üçte iki çoğunluk sağlanamayacağı için cumhurbaşkanı da seçilemeyecek.

Bu arada suikaste tepkiler sürüyor. Suriye karşıtı koalisyon hükümetine yakın politikacılar bombalı saldırıdan Şam’ı sorumlu tuttu. Sadece Ghanem değil, son iki yıl içinde, Şam hükümetinin Lübnan’ın içişlerine karışmasına karşı çıkan 8 siyasi lider ve 2 gazetecinin öldürülmesinde de Suriye’nin parmağı olduğu öne sürülüyor.

Eski Devlet Başkanı Camille Chamoun’un oğlu Ulusal Liberal Partisi Başkanı Dory Chamoun, suikastta Suriye’nin parmağı olduğunu ve Şam hükümetinin kendi adamını seçtirmek için cumhurbaşkanı seçimini etkilemeye çalıştığını iddia ediyor.

Dory Chamoun suikastı duyduğunda şok olduğunu söylüyor ama devamla “Suriye’den zaten böyle bir şey bekliyorduk” diyor. Hırıstiyan politikacıya göre, Şam hükümeti Meclisteki çoğunluğu Suriye yanlıları lehine değiştirerek cumhurbaşkanlığına kendi adamını seçtirmek istiyor.

Suriye’de iktidardaki Baas partinin ileri gelen liderlerinden George Cabbar, suçlamaları reddetti, Suriye’nin Ghanem’in öldürülmesiyle hiçbir ilişkisi olmadığını savundu. Lübnan’ın eski cumhurbaşkanlarından Emin Cemayel ise cumhurbaşkanlığı seçiminin muhakkak yapılması gerektiğini söyledi:

Suikastın kendisi için tam bir trajedi olduğunu çünki Ghanem’in sadece dost değil aynı zamanda kendi partisinden olduğunu vurguluyor. Emin Cemayil, barbarlık olarak nitelediği suikast ve bombalı saldırılara rağmen seçimlerden asla ödün verilmemesi gerektiğini savunuyor “bağımsız ve demokratik bir devlet olarak kalmak istiyorsak mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun sürdürmeliyiz” diyor. Eski Cumhurbaşkanı Emil Cemayel’in oğlu Sanayi bakanı Pierre Cemayel de geçen Aralık ayında pusuya düşürülerek öldürülmüştü.

Şam hükümetine yakınlığıyla tanınan Meclis Başkanı Nebi Berri, suikast ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde, hükümeti destekleyen grupların lideri Saad Hariri ve Maruni Patrik Nesrullah Sifeir ile görüşeceğini açıkladı. Siyasal gözlemcilere göre gelecek haftaki seçimin akıbeti bu toplantıda belli olacak.

Bu arada Türkiye de suikastı kınadı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Lübnan halkına ve Hükümetine başsağlığı dileniyor ve terör saldırılarının Lübnan’ı istikrarsızlığa sürüklemeyi amaçladığı belirtiliyor.


XS
SM
MD
LG