Erişilebilirlik

Türkiye - Fas Karşılaştırması


Washington’daki Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen bir panelde Türkiye ve Fas’taki siyasi tablo karşılaştırıldı. "Adalet ve Kalkınma: Ilımlı İslami Partiler" konulu panele katılan konuşmacılar Türkiye ve Fas örneğinin birbirinden farklı olduğu görüşüne katıldı.

Panelde, Rand Corporation adlı düşünce kurulusunun Avrupa Güvenlik uzmanı Stephen Larrabee, Türkiye’de siyasi İslam’ın yükselmesinin temelinin, cumhuriyet döneminde tepeden tabana inilerek yapılan reformlardan kaynaklandığını savundu. Larrabee, bu hareket sonucu Türkiye’de laik şehirli kesim ile geleneksel kırsal kesim olarak iki ayrı gerçekliğin doğmuş olduğunu söyledi.

Larrabee Türkiye’de ordunun Ak partiye karşı şüpheci tavrını koruduğunu, ancak ordunun Ak parti karşıtı stratejisinin geri teptiğini, bunun da Ak partinin oylarını artırmaya yaradığını söyledi. Türkiye’de ordunun siyasete doğrudan müdahale ihtimalini değerlendiren uzman, ak parti toplumsal bir huzursuzluğa on ayak olmadıkça bu ihtimalin çok düşük olduğunu belirtti. Larrabee sessiz bir darbenin bile bugünün şartlarında çok zor göründüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG