Erişilebilirlik

Abizaid: 'PKK'yla Mücadelede İşbirliği Şart'


Amerika’nın eski Merkez Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral John Abizaid, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen toplantıda, bölgesel sorunları değerlendirdi. Abizaid, konuşmasında, PKK terör örgütüyle mücadelenin zorluklarına işaret etti; ancak işbirliği vurgusu yaptı.

Amerika’nın eski Merkez Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral John Abizaid, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezinde yaptığı konuşmada, Ortadoğu, Orta ve Güney Asya ve kuzey Afrika bölgelerindeki siyasi ve askeri sorunları; Amerika’nın stratejisini değerlendirdi.

Emekli Orgeneral Abizaid, bölgede dört temel tehdidin bulunduğunu kaydetti: Sünni aşırı İslamcılığın yayılması; devrimci Şii aşırıcılığın yayılması; Arap – İsrail sorununda çözümsüzlük; ve ekonomilerin petrole bağımlılığı ve doğal kaynakların müdafaası. Ancak, Abizaid, Amerika’nın bu sorunların üstesinden gelebilecek güçte olduğunu belirtti.

Orgeneral Abizaid, bölgede nükleer silahların yayılmasının bu tür sorunların çözümünü daha da zorlaştıracağını söyledi. Ancak, Abizaid, “Irak tecrübesi” nedeniyle Amerika’nın İran konusunda tarafları ikna etmekte zorlanacağını ima etti. Abizaid, Tahran’ın tehlikeli bir rejim olduğunu, ancak baskı politikasının başarılı olabileceğini söyledi. Devletler arasında bir savaşın bölgede felakete yol açabileceğini söyleyen emekli Orgeneral, bundan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Abizaid, İran’ın nükleer silah edinmesinin kesinlikle engellenmesi gerektiğini söylerken; nükleer caydırma politikasının da başarılı olacağını savundu.

Emekli Orgeneral Abizaid, Irak konusunda bazı hatalar yapıldığını kabul etti; özellikle işgalden sonra ülkede istikrarın sağlanması konusunda Amerika’nın yetersiz kaldığını söyledi. Abizaid, ayrıca Ebu Gureyb skandalına da değindi ve “savaşlarda değerlerimizi yitirmemeliyiz.... Ebu Gureyb olayında çizgiyi aştık” şeklinde konuştu.

Emekli Orgeneral Abizaid, Türk – Amerikan ilişkileri; ve özellikle PKK sorunu konusundaki sorumuza, şu şekilde yanıt verdi:

“Türkiye açısından ciddi bir memnuniyetsizlik olduğunu biliyorum. Müttefikimiz Türkiye’ye, Türk ordusuna ve Türkiye’nin laik düzenine çok büyük saygı duyduğumu belirtmeliyim. PKK’yla ilgili anlaşmazlık konusunda diyalogumuzu sürdürmek zorundayız. Tehditler durumu daha da kötüleştirir... özellikle, Irak’ta yapılması gerekenleri düşünürsek. Yapabileceğimiz şeyler sınırlı. Bence, Türk dostlarımız, Barzani ve Talabani’yle birlikte PKK meselesini giderebiliriz. Bu sorunu çözmenin, onların da çıkarına olduğunu biliyorlar. Sadece bunu nasıl yapacağımızı bulmalıyız. Bunun kolay olmadığını biliyorum. PKK’nın bir terör örgütü olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Ama şunu de belirtmeliyim: Ne biz, ne Türkler PKK’nın tam olarak nerde olduğunu, nasıl faaliyet gösterdiğini bilemiyoruz. Nasıl bin Ladin’i; el Zevahiri’yi hedef almakta zorlanıyorsak, başka konularda da benzer sorunlar var. Bu çok zor bir sorun. Orgeneral Ralston’ın başlattığı güçlü diyalog yönteminin en iyi yol olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye’yle Amerika bu sorunla ortak bir şekilde mücadele etmeli."

Eski Merkez Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral John Abizaid, Türk – Amerikan ilişkilerinde bir aksama yaşandığını; ancak Türkiye’yle Amerika’nın ortak çıkarlarının ilişkilerin olumlu bir şekilde gelişmesini sağlayacağını söyledi.
XS
SM
MD
LG