Erişilebilirlik

Condoleezza Rice Orta Doğu'ya Gidiyor


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice İsrail ve Filistinli yetkililerle temaslarda bulunmak üzere Orta Doğu’ya gidiyor. Bakan, bağımsız bir Filistin devleti kurulmasıyla ilgili sorunları gidermeye çalışacak.

Condoleezza Rice 2 günlük ziyareti sırasında Kudüs’te İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Batı Şeria’da ise Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ile görüşecek. Üç lider, Filistin devletiyle ilgili bir belge üzerinde çalışıyor. Görüş ayrılıkları giderilebilir ise belgenin muhtemelen Kasım ayında Amerika’da yapılacak olan uluslararası Ortadoğu konferansına sunulması bekleniyor.

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, hedefin bağımsız bir Filistin devleti kurulması olduğunu söyledi. Hükümet Sözcüsü barış sürecinin bağımsız devlet hedefine doğru ilerlediğini ve belgenin hazırlanmasında Filistin yönetimiyle işbirliği yapmak istediklerini vurguladı.

İşbirliği sözlerine rağmen taraflar arasında hala ciddi görüş ayrılıkları var. Örneğin İsrail belgede sadece genel ilkelerin dile getirilmesini istiyor. Yani İsrail’in, gelecekte bir gün bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını kabul edebileceği gibi..

Filistinliler ise buna karşı çıkıyor, nihai sınır, Kudüs’ün statüsü ve yabancı ülkelerde yaşayan milyonlarca Filistinlinin durumunun ne olacağının açıklığa kavuşturulmasını istiyor.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas, yeni görüşmelerde bu sorulara en azından cevap aranmasını istiyor.

İsrail hükümeti daha üç ay önce Hamas’ın Gazze’de kontrolü ele geçirdiğine dikkate çekiyor ve bu konular görüşmek için zamanı erken olduğunu savunuyor.

Hamas’ın Abbas’a bağlı el Fetih’i Gazze’den atmasıyla, hem Filistin yönetimi zayıfladı hem de Mahmut Abbas sadece Batı Şeria’nın lideri haline geldi. Dolayısıyla İsrail hükümeti Abbas’ın, tüm Filistinlileri temsil etmediğine ve nihai bir barış anlaşmasını imzalayacak siyasi güce sahip olmadığına inanıyor. Filistin yönetimi ise belgenin genel ilkelerle sınırlı olması halinde uluslararası barış konferansının şimdiden başarısızlığa mahkum olduğunu ileri sürüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG