Erişilebilirlik

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe AKP’nin İslamiyet ile demokrasinin ideal birleşimini sağlayan ve Ortadoğu’da diğer ülkelere de örnek oluşturabilecek bir model olup-olmadığını sorguluyor. The Century Foundation’dan Geneive Abdo’nun kaleme aldığı makalede, AKP’nin İslamcı bir parti olmadığını ve Türkiye’nin de diğer Ortadoğu ülkelerine benzemediğini belirterek, bu soruya olumsuz cevap veriyor:

"Din adamlarının ve imamların İslami düşünceyi kendilerine göre yorumladıkları Arap dünyasından farklı olarak, Türkiye’deki dini otorite, her zaman devlet yapısının bir parçası olmuştur. Amerika ve Avrupa birliğindeki siyasetçiler ve uzmanlar, Türkiye modelinin başka yerlerde de uygulanabileceği konusunda aceleci davranmamalıdır. Eğer bir gün gerçekleşirse demokrasinin İslami biçimi de her ülkeye göre farklılık gösterecektir."

New York Times Merkez Bankasının yarın yapacağı toplantıdan faiz indirimi kararı çıkmasına kesin gözüyle bakıyor, ancak ekonomide bir ferahlık sağlayacak bu kararın yeterli olmayacağını savunuyor. Yapılan yorumda, daha kapsamlı reformların gerekli olduğu vurgulanıyor:

"Altı yıldır uygulanan aşırı ve yanlış vergi indiriminden sonra, tüketimi artırmak için daha fazla indirim yapacak bir vergi kalmadı. Sosyal güvenlik sistemi çökmek üzere. Başkan Bush, sağlık sigortasının düşük gelirli ailelerin çocuklarını da kapsamasını öngören düzenlemeyi veto edeceği tehdidinde bile bulunuyor. Uzun vadede, ülkenin yeni bir ekonomik yönelime girmesi gerekiyor. Aksi taktirde, tıpkı şu anda olduğu gibi bundan sonraki ekonomik sorunlar karşısında da hazırlıksız yakalanacaktır."

Christian Science Monitor ozon tabakasını korumayı amaçlayan ve 20 yıl önce imzalanan Montreal sözleşmesinin başarılı bir örnek oluşturduğunu belirtiyor ve iklim değişikliğine karşı verilen mücadelede bu örnekten ders çıkartılması gerektiğini savunuyor:

"Kyoto sözleşmesini imzalamayan ülkeler, dünyanın en başarılı çevre sözleşmesi olan Montreal sözleşmesinden gerekli dersleri çıkartmalıdır. Montreal sözleşmesi, az sayıda sektörü ilgilendiren ve ekonominin geneline fazla etkisi olmayan bir düzenleme olsa da, küresel bir çabanın başarılı bir örneğiydi. Bir çok insanın hayatını kurtaran bir girişimdi. Bu sözleşmenin sonuçlarının iyi değerlendirilmesi, küresel ısınmaya karşı yeni bir çözümün de kapısını açabilir."

Washington Post, Dünya Bankası’ndaki yolsuzluklara dikkat çekiyor. Gazete, Dünya Bankası eski başkanı Paul Volcker’in Salı günü açıkladığı rapora dayanarak, bankanın yeni başkanı Robert Zoellick’e, yolsuzlukla mücadeleye özel önem vermesi çağrısında bulunuyor:

"Dünya Bankasının kendi yaptığı araştırmalar, iyi bir yönetimin kalkınmayı sağlamakta ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Zoellick de bunun farkında olan birisi. Volcker’in raporunun mükemmel olduğunu belirten Zoellick, yoksulların parasının çalınmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Zoellick’in başkanlık süresi boyunca yapacağı en önemli görev, bu sözlerini hayata geçirmek olacaktır."

XS
SM
MD
LG