Erişilebilirlik

Doğu Almanya'da Irkçı Şiddet Tırmanışta


Almanya´nın özellikle doğusundaki eyaletlerde aşırı sağ tehdidi hem günlük yaşamda, hem de politik alanda hissediliyor. Ülkedeki göçmenlerse durumdan huzursuz. Bu eyaletlerde ırkçı partiler, eyalet meclislerine girmeyi başarırken, yabancı düşmanı saldırıların günlük yaşamın bir parçası haline geldiği haber veriliyor. Almanya muhabirimiz Cem Dalaman’ın izlenimlerine göre en son Mügeln kentinde Hintlilere yönelik gerçekleşen saldırı, buzdağının sadece görünen kısmı.

Almanya’da 'Yeni Eyaletler' olarak tanımlanan eski Doğu Almanya toprakları üzerinde bulunan eyaletlerde yaşayan yabancıların oranı, 15 milyonluk nüfusun sadece yüzde 2’sini oluşturuyor. Ancak Almanya’da göçmenlere yönelik her üç saldırıdan biri bu söz konusu eyaletlerde gerçekleşiyor. Üstelik 2006 yılında aşırı sağcıların işlediği suçlar bir yıl öncesine kıyasla yüzde 20 oranında arttı. Almanya’da “dazlaklar” olarak tanımlanan aşırı sağcı kitle çoğunlukla gençlerden oluşuyor. Güvenlik birimlerinin verilerine göre, sayıları 11 bin civarında ve hayatları ırkçı şarkılar, alkol ve şiddet üçgenin dışına çıkamıyor. Saksonya-Anhalt eyeletindeki Magdeburg Üniversitesi’nde sosyal-psikoloji alanında öğretim görevlisi olan Prof. Halil Uslucan, doğu eyaletlerindeki gençlerin aşırı sağa eğilim göstermelerinin nedenini eğitim seviyesiyle açıklıyor.

Siyasi arenada aşırı sağ parti NPD´nin güçlenmesi sokaktaki yabancı düşmanlarını da cesaretlendiriyor. NPD’ nin oy oranı Saksonya eyaletinde Sosyal Demokrat Parti SPD´yi geçmiş durumda. Siyasetteki bu şoke edici gelişmelerin cesaretlendirdiği şiddet yanlısı ırkçılar, son zamanlarda ağırlıklı olarak Afrikalı ve Hintliler gibi sayıları az grupları hedef seçiyorlar. Magdeburg’da yaşayan Türkler aşırı sağcıların kendilerinden çekindiğini söylüyor.

Ancak yine de Almanya´nın en küçük yerleşim yerinde bile dükkan açan dönerciler aşırı sağcıların hedefi olabiliyor.

Yabancılara ait işyerlerinin hedef seçilmesinin arkasında, Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan´a göre psikolojik bazı nedenler var. Nedeni her ne olursa olsun Almanya’da aşırı sağ artık sadece kücük bir azınlık olarak gösterilebilecek boyutu çoktan aşmış durumda. Başta Türk Cemaati ve Almanya Yahudi Konseyi olmak üzere azınlıkların temsilcileri ise Federal Hükümet’in bir an önce harekete geçmesini ve aşırı sağ şiddete karşı önlem almasını talep ediyorlar.

XS
SM
MD
LG