Erişilebilirlik

Bush, Asker Azaltma Kararını Açıklayacak


Başkan Bush bu akşam televizyonda yapacağı konuşmayla, Irak’taki asker sayısını azaltma kararını açıklayacak. Başkan’ın, 30 bin askerin yaz ortasına kadar çekileceğini açıklaması bekleniyor.

Bush, planını uygulamaya sokarsa, Irak’taki askerlerin sayısı 130 bine çekilmiş olacak.

Ancak muhalefetteki Demokratlar bu sayıyı yeterli bulmuyor. Senato Demokrat Parti grup lideri Harry Reid asker sayısını azaltmanın politikada değişiklik anlamına gelmediğini belirtti.

Dün ayrıca Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Irak’a bu yılın başında sevk edilen 30 bin ek askerin, Irak güvenlik kuvvetlerine daha çok sorumluluk tanınmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Buna karşılık Reid asker sayısının artırılmasının, kendinden bekleneni yapamadığını, Iraklı liderler arasındaki görüş farklarının giderilip önemli yasaların çıkartılmasına yardımcı olamadığını söyledi.

Öte yandan, Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi, Irak’ta ulusal uzlaşma sağlamanın kolay olmadığını söyledi.

Ryan Crocker, Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Petraeus ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Iraklıların uzlaşma hedeflerine ulaşmada gerekli yetenek ve kararlılığa sahip olduklarını öne sürdü. Crocker, Amerikan kuvvetlerinin Irak’ta ne kadar kalacağı konusunda tahminde bulunmaktan da kaçındı.
XS
SM
MD
LG