Erişilebilirlik

12 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petreaus’un Kongre’de yaptığı açıklamalardan hareketle, Irak’tan çekilme kararının Bush sonrası döneme kaldığını yazıyor. Ancak Irak’ta istikrarlı bir demokratik yönetim kurma umudunun giderek azaldığını kaydeden gazete, Amerika’nın Irak’ta İran’la işbirliği yapması gerektiğini savunuyor:

"İran’ın Irak’taki militanları destekleyerek istikrarsızlık yaratma çabası önümüzdeki aylarda Bush’un çok akıllı bir dış politika yürütmesini gerektiriyor. Asker takviyesi ve sınırda alınan önlemler, İran’ın etkisini bir ölçüde azalttı. Ancak İran’ın ve Amerika’nın istikrarlı bir Irak için birlikte çalışması gerekiyor."

Boston Globe, Orgeneral Petreaus’un “Amerika’nın Irak’taki hedefinin ne olduğuna ilişkin soruları cevapsız bıraktığını ve sadece zaman kazanmaya çalıştığını öne sürüyor. Gazete, izlenen politikalarla Amerika’nın Irak’ta hiçbir stratejik amaca ulaşamayacağını da iddia ediyor:

"Orgeneral Petreaus ve Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, yürüttükleri çalışmalarla Iraklıların geçmişte yaşananları unutmasını, intikam duygusundan kurtulmasını ve ulusal bir Irak kimliği oluşturmak için karşılıklı tavizler vermesini amaçladıklarını söylediler. Ancak bütün bu amaçların kısa vadede gerçekleşebileceğini söylemekten de kaçındılar. Yaptıkları değerlendirmeye göre, bu yıllar alacak ve Amerika’nın denetimini gerektirecek. Ancak Amerikan halkının sabrı giderek azalırken, Irak’ta yaşanan gerçekler farklı etnik, dini ve siyasi grupların ülkeyi bir arada tutma konusunda bir çaba harcamaya niyetli olmadığını gösteriyor."

Los Angeles Times, ise Orgeneral Petreaus ile Büyükelçi Ryan Crocker’ın “Irak, kaybedemeyeceğimiz kadar önemlidir” mesajı verdiklerini ve bu nedenle, başarı şansı belirsiz olsa da çabaların sürdürülmesini istediklerini yazıyor. Ancak gazete, Irak’a harcanacak parayla çok daha faydalı işler yapılabileceği görüşünde:

"Başkan Bush, Irak için önümüzdeki on bir ay boyunca milyarlarca dolar harcanmasını ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesini isteyecek. Biz, Irak’ın yaralarının sadece Iraklılar tarafından sarılabileceğine inandığımız için bu fedakarlıkları gereksiz görüyoruz. Bu nedenle Amerika’nın Irak’ta harcayacağı yaklaşık 100 milyar dolarla İslamcı teröristleri dünya çapında etkisiz kılmak için başka neler yapılabileceğini sorguluyoruz. Tek seçeneğimiz, Irak’ta iflas etmiş politikaları sürdürmek midir?"

New York Times, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in eski başbakanlardan Navaz Şerif’i ülkeye sokmamasını eleştiriyor. Pakistan’da yaşanacak bir siyasi kargaşanın teröre karşı savaşa zarar verebileceğini vurgulayan gazete, Bush yönetimini Müşerref’le olan ilişkisini gözden geçirmeye çağırıyor:

"Afganistan, İran, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle komşu olan Pakistan, Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biridir ve bu nedenle bu ülkenin istikrarı da çok önemlidir. Ancak General Müşerref’in silahlı İslamcılar veya milliyetçi subaylar tarafından devrilme riski giderek artıyor. Böyle bir durumda Pakistan’ın nükleer silahları ve sınırları da bu güçlerin denetimine geçecek. Eğer Müşerref kendi halkını dinlememekte ısrar ederse, ona Pakistan’daki siyasi gelişmelerin giderek daha tehlikeli bir biçim aldığını Washington anlatmalıdır."

XS
SM
MD
LG