Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisinde Yavaşlama İhtimali


Ekonomistler, Amerikan ekonomisinde yavaşlama ihtimalinin giderek arttığını söylüyor. Dünya borsaları, konut borçlarının geri ödenememesinin yol açtığı sorunlarla boğuşan Amerikan ekonomisinden duyulan kaygılar yüzünden, büyük düşüşler yaşadı.

Son iki iş gününde, Asya borsaları yüzde 2’nin üzerinde gerilerken, Avrupa borsaları da son üç haftanın en düşük düzeyine indi. Wall Street borsaları da dün, bütün gün düştükten sonra kapanışta ancak toparlanıp yükselebildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet dün İsviçre’de gazetecilere, piyasaların ekonomiyle ilgili haberlere aşırı tepki gösterdiğini söyledi:

"Piyasaların önemli boyutta bir düzelme ortamına girdiği dönemlerde, belli bazı piyasalar buna yüksek iniş çıkışlı bir tepki gösterebilir. Bazen bu iniş çıkışlar çok aşırı olabilir."

San Francisco’da bir toplantıda biraraya gelen ekonomi uzmanları konut kredisi veren sektörlerle konut piyasalarının içine düştüğü sorunlar nedeniyle, ekonomik büyüme hedeflerini düşürdü. Ford Motor Şirketinin baş ekonomisti Ellen Hughes, İş Ekonomistleri Ulusal Birliği’nin başkanlığını devralmak üzere... Bu uzman da iş dünyasını izleyen ekonomistlerin ekonomide bir yavaşlama tehlikesinin giderek arttığına inandıklarını söyledi:

"İş dünyasını izleyen ekonomistler yavaşlama tehlikesinin yüzde 25 ila 35 arasında olduğunu söylüyor. Bu da, yavaşlama tehlikesinin dörtte bir, ya da üçte bir olarak görülmekte olduğu anlamına geliyor."

Konut sektörünün yaşadığı sorunların ekonomik büyümeyi etkilediğine işaret eden kanıtlar çoğaldıkça, gözlemciler Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı toplantıda, kısa vadeli faizleri düşürme ihtimalinin giderek arttığına inanıyor. Chicago borsasında ham madde alım satımıyla uğraşan Harold Lavender konut sektörünün sorunlarından kaygı duyuyor.

"Alınan konut kredilerinin geri ödenememesinden kaynaklanan iflaslar ve diğer sorunlar yüzünden, bu sektörde bir krizle karşı karşıya geldik. Bugünkü istikrarsız ve kararsız ortama bu sorunların yol açtığını düşünüyorum."

Amerika’da bankaların birbirlerine açtıkları kredilerin reeskont oranı şu anda 5,25. Uzmanlar kısa vadeli faiz oranının, Merkez Bankası’nın gelecek haftaki toplantısında çeyrek puan daha düşürülmesine ‘kesin’, yarım puan düşürülmesine ise, ‘muhtemel’ gözüyle bakıyor.
XS
SM
MD
LG