Erişilebilirlik

'Irak'ta Hedeflere Ulaşılıyor'


Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, Irak’ta askeri hedeflere büyük ölçüde ulaşıldığını, gelecek yaza kadar asker sayısında azaltmaya gidilebileceğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na bilgi veren Orgeneral Petraeus, yaz ortasına kadar yaklaşık 30 bin askerin çekilerek kuvvet sayısının artıştan önceki düzeyine inebileceğini bildirdi.

Petraeus, son iki hafta içinde Irak’ta şiddet olaylarının en düşük düzeyine indiğini, Irak güvenlik güçlerinin giderek daha çok sorumluluk üstlendiğini de savundu.

Amerikalı komutan ayrıca, İran’ın Irak’taki Şii militanlara destek vererek dolaylı olarak savaşa katıldığını kaydetti.

Orgeneral Petraeus’la birlikte Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker da komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.

Komisyon Başkanı Demokrat Partili Ike Skelton, oturumu açarken, Iraklı politikacıların, değil başarı, siyasi uzlaşma sürecini bile başlatamadıklarını söyledi.

Siyasi gelişmeler konusunda Kongre üyelerine bilgi veren Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, ulusal düzeyde hedeflerin tutturulmasının beklenenden uzun sürdüğünü söyledi; ancak, bölgesel düzeyde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Büyükelçi Crocker, Irak ekonomisinin de potansiyelinin altında seyrettiğini vurguladı.

Büyükelçi Crocker, Irak’a ek asker sevk etme stratejisinin, ülkedeki dinamikleri olumlu yönde değiştirdiğini söyledi. Başarının garanti edilemeyeceğini, ancak mümkün olduğunu söyleyen Crocker, Amerikan halkından sabır istedi.

Orgeneral Petraeus, Irak’ta sivil ölümlerinin azaldığını ancak bu oranın hala yüksek olduğunu kaydetti. Petraeus, el Anbar vilayetinde Sünni aşiretlerin el Kaide’ye karşı çıkmasının önemine işaret etti ve bu eğilimin yayıldığını belirtti.

Orgeneral Petraeus ve Büyükelçi Crocker’ın sunumları defalarca savaş karşıtı protestocuların slogan atması nedeniyle bölündü.

Bugün, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonuna bilgi veren yetkililer, yarın Senato komisyonunda benzer bir sunuş yapacak.

Bu arada Washington Post gazetesi ve ABC televizyonu tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması, görüşü alınanların yüzde 53’ünün iki yetkilinin Irak’taki durumu olduğundan daha iyi göstermeye çalışacağına inandığını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG