Erişilebilirlik

10 Eylül Amerikan Basınından Özetler


USA Today gazetesine göre Usame Bin Ladin’in yeni yayınlanan video kaydının asıl önemi, terörle mücadelenin hala bitmemiş olduğunu hatırlatması. Gazete, 11 Eylül saldırılarının altıncı yıldönümünde, aşırı İslamcı akımların büyük bir tehdit oluşturmayı sürdürdüğünü vurguluyor:

"Aşırı İslam’a karşı mücadele sadece bir adamın öldürülmesi meselesi değildir. Öyle olsaydı, Saddam Hüseyin’in yargılanıp asılmasından sonra Irak’ta barış sağlanmış olurdu. Bin Ladin, nükleer silah elde edip milyonlarca kişiyi öldürmek istediğini saklamıyor. Bu nedenle El Kaide’nin Pakistan’da aşiretlerin denetimindeki bölgede yeniden toparlanması, büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor. Amerika, Irak’la ne kadar meşgul olursa olsun, El Kaide’nin o bölgeye sığınmasına sonsuza kadar tahammül edemez."

Christian Science Monitor ise Avrupalı ve Kanadalı yöneticilerin, Afganistan’dan çekilme konusunda büyük bir baskı altında olduğunu kaydediyor. Yapılan yorumda, müttefik liderlerin bu baskıya daha fazla direnemeyebileceği görüşüne yer veriliyor:

"Irak’ta olduğu gibi Afganistan’da da Amerika’nın müttefikleri, geri çekilmenin sonuçlarını iyi düşünmelidir. Böyle bir durumda Taliban, muhtemelen yeniden güç kazanacak ve devlet destekli terör hortlayacaktır. Belki müttefiklerin bazıları Taliban’ı sadece Amerika’nın önleyebileceğini düşünüyordur. Belki de Afganistan’dan çekilerek teröre hedef olmaktan kurtulacaklarını sanıyorlardır. Ancak Amerika’nın Irak’ta öğrendiği gibi, savaşın tanımı giderek değişiyor. Yumuşak ve sert güç kullanımının en iyi biçimde nasıl sentezlenebileceği, hem NATO üyeleri arasında, hem de bu ülkelerin kendi içinde hala tartışılıyor."

New York Times Amerikan Denetleme Dairesi’nin İç Güvenlik Bakanlığı hakkındaki raporunu gündeme taşıyor. Gazete, hazırlanan rapora göre, İç güvenlik bakanlığının, beklentileri karşılayamadığını hatırlatıyor:

"İç Güvenlik Bakanlığı, güvenlik planlarını uygulamaktan çok hazırlamak konusunda başarılı oldu. Buna rağmen hala yeni bir terör saldırısı veya Katrina kasırgası büyüklüğündeki bir doğal felakete karşı kapsamlı bir ulusal plan hazırlaması gerekiyor. Acil haberleşme planları,bilgisayara entegrasyonu, sınır güvenliği ve farklı istihbarat birimleri arasında bilgi paylaşımı gibi konularda hala istenilen hedeflere ulaşılamamış durumda. 11 Eylül saldırılarının yıldönümü yaklaşırken, açıklanan bu rapor, daha ne kadar çok çalışmamız gerektiğini hatırlatıyor."

Washington Times Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraesu’un açıklaması beklenen Irak raporu öncesinde, muhaliflerin yoğun bir eleştiri bombardımanıyla karşı karşıya olduğunu yazıyor. Gazete, özellikle Demokrat Partilileri, Petraeus’a karşı, kişiliğini hedef alan bir kampanya başlatmakla suçluyor:

"Ordu, yapılan taktik değişikliklerinin bazı olumlu gelişmeler sağladığını kanıtlıyor. Örneğin, Irak’ta ölen sivillerin sayısı geçen Aralık’ta 2193 iken, yüzde 74 azalarak geçen ay 575’e düştü. Aynı süre içinde yaralanan sivillerin sayısı yüzde 66’lık bir azalma ile 876’dan 302’ye geriledi. Eğer Demokratlar ve müttefikleri bu rakamların hatalı olduğunu düşünüyorsa, buna karşı kanıtlarını ortaya koymalıdırlar. Ancak, Irak’taki askerlere verdikleri destek konusu bu kadar tartışılırken, Orgeneral Petreaus’un adını karalamaya çalışmaktan bir an önce vazgeçmelidirler."

XS
SM
MD
LG