Erişilebilirlik

Amerikalılar Petraeus Raporuna Temkinli


Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’un bugün açıklanması beklenen raporuna kuşkuyla bakılıyor.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun düzenlediği ortak kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 53’ü, raporun Irak’taki durumu olduğundan daha iyi yansıtmaya çalışacağına inanıyor. Yüzde 39’luk kesim ise, raporun gerçeği yansıtacağını söylüyor.

Orgeneral Petraeus ve Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker raporu bugün Kongre’ye sunacak ve Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na bilgi verecek. İki yetkili, Irak’ta bu yılın başında asker artırımına gitme kararının etkilerini değerlendirecek.

Temmuz ayından bu yana, Irak’ta asker artırımının işe yaradığına inanan Amerikalıların sayısında artış oldu. İki ay öncesine göre bu yöndeki inanış yüzde 22’den 28’e tırmandı. Ancak kamuoyu yoklamasına katılan bin Amerikalı’dan yüzde 60’ı, asker artırımından bu yana kayda değer bir gelişme olmadığına inanıyor.

Demokrat Partili Kongre üyeleri de bu kuşkulu yaklaşımı sürdürüyor. California Senatörü Dianne Feinstein, Fox Haber televizyonuna yaptığı açıklamada, raporu hazırlayan Orgeneral Petraeus’ın bağımsız bir gözlemci olmadığını söyledi. Massachusetts Senatörü Edward Kennedy ise, Irak’taki kargaşayı önlemenin tek yolunun, Amerikan askerlerini tamamen geri çekmek ve Iraklılar’ı kendi ülkelerini savunmaya zorlamaktan geçeceğini ileri sürdü.

Senato Demokrat Parti Grup Başkanı Harry Reid de, Beyaz Saray’ın raporu çarpıtmasını beklediğini kaydetti.

Başkan Bush’un da üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti, asker artırımının Irak’ta özellikle mezhebe dayalı şiddet olaylarını azalttığı görüşünü savunuyor.
XS
SM
MD
LG