Erişilebilirlik

Büyükanıt'tan Gül'e 'Tebrik' Ziyareti


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasından 13 gün sonra Gül’ü ziyaret edecek. İlk resmi yurtiçi gezisini Doğu ve Güneydoğu’ya yapacak olan Gül’e, gezide Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da eşlik etmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkan Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra da tavrını net bir şekilde değiştirmemişti. Gül’ün resmen göreve başladığı 28 Ağustos’ta TBMM’deki yemin törenine de katılmayan Orgeneral Büyükanıt, Zafer Bayramı dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı’nda 30 Ağustos’ta düzenlediği resepsiyona Gül’ü eşsiz davet etmişti. Gül’ün 5 Eylül’de ‘devlet erkanı’nın tebriklerini kabul etmek için Çankaya Köşkü’nde verdiği davete de Ankara dışında olduğu için katılamayan Büyükanıt, Gül’ün seçilmesinden 13 gün sonra ilk kez 10 Eylül Pazartesi günü Çankaya Köşkü’ne çıkacak. Orgeneral Büyükanıt’ın bu ziyarette Gül’e tebriklerini iletmesi ve askeri konularla ilgili bilgiler aktarması bekleniyor.

İlk Gezi Doğu’ya

Büyükanıt’la görüşmesinden önce başbakanlığa giderek Başbakan Tayyip Erdoğan’a nezaket ziyaretinde bulunacak Cumhurbaşkanı Gül, ilk resmi yurtiçi ziyaretini de bu hafta gerçekleştirecek. Gül’ün ilk yurtiçi gezisini Doğu ve Güneydoğu’ya yapacak olması dikkat çekiyor. 11 Eylül Salı günü Van’a gidecek Gül’ün programında, Van’ın Başkale ve Hakkari’nin Yüksekova ilçeleriyle Şırnak, Siirt ve Diyarbakır da var. Diyarbakır’da, vali ve belediye başkanlarından bilgi alacağı belirtilen Cumhurbaşkanı Gül, vatandaşlarla da biraraya gelecek. Gül’ün, gezisine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da katılması bekleniyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Ankara’da

İç siyasetin yoğunluk kazandığı Ankara’nın bu hafta bir de yabancı konuğu var. Suriye’nin, İsrail savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği yönündeki iddialarının ardından Ankara’ya gelme kararı alan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, temaslarına 10 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

Suriye’nin iddialarının ardından İsrail sessizliğini korurken, Türk Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki gelişmelerden kaygı duyduğunu açıklamıştı. Suriye, İsrail’e ait savaş uçaklarının Türkiye sınırı yakınlarındaki yerleşim olmayan bölgeyi bombaladığını ileri sürüyor. Bomba ve yakıt tankerlerinin Türkiye sınırına yakın bir noktaya düştüğü yönündeki haberler, jetlerin Türkiye’den kalkmış olabileceği iddiasını gündeme getirse de, Başbakan Tayyip Erdoğan bu iddiayı kesin bir dille yalanladı. Ancak, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesi yakınlarında bulunan yakıt tankından sonra Hatay’ın Hassa ilçesi yakınlarında da savaş uçağı yakıt tankı bulunması, bölgedeki gerilimin yeni işaretleri olarak algılanıyor.

XS
SM
MD
LG