Erişilebilirlik

Bakan Yazıcıoğlu: 'Önemli Olan Faaliyettir'


60. Hükümetin programında yurtdışında yaşayan Türklere yer verilmemesi şaşkınlık yaratırken, gözler şimdi yurtdışında yaşayan Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun faaliyetine çevrildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni hükümetinin programı, yurtdışında yaşayan Türkler ve sivil toplum kuruluşları tarafından dikkatle incelendi. Gözler yurtdışı Türklerine yönelik maddeleri ve hedefleri aradı, ancak 72 sayfalık programda bu konuya ait tek bir kelime bulunamadı. Durumu sert bir dille eleştiren çatı dernekleri ve lobi örgütlerinden Almanya Türk Toplumu, Türkiye’nin yurtdışındaki vatandaşlara yönelik eçgüdümlü bir politikası olmadığını bir kez daha ispatladığını savundu. Yeni hükümette yurtdışında yaşayan Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ise hükümet programında yurtdışında yaşayan Türklere yer verilmemesini, ‘önemli olan program değil, faaliyettir,’ diyerek yanıtlıyor:

“Hükümet programı dediğiniz, temel konulara temas eden bir metindir. Yani pek çok ayrıntıyı orada bulamazsınız. Orada belki yer almamış olabilir ama onunla ilgili bir bakanlık sözkonusu, daha önce yapılmış çalışmalar sözkonusu. Bütün bunlar biraraya getirilecek ve orada yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için gayret gösterilecektir. Bu konuda hazırlıklıyız, önümüzdeki dönemde çalışmalara inşallah başlayacağız.”

İki dönemdir Ankara’dan AKP milletvekili olan ve İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Türk Grubu Başkanlığını da yapan Yazıcıoğlu’na bir diğer sorumuz, kendisinin bakan olarak yurtdışında yaşayan Türklere yönelik ne tür çalışmalar planladığı yönündeydi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaklaşık 3 yıl yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgili bir komisyonda başkanlık yardımcılığı yaptım. Burada ciddi bir çalışma yaptık. Maalesef bunların pek çoğu takip edilip çözüme kavuşturulamadı. Şimdi ben bu görevi üstlenince bu raporu aldım önüme koydum. Onunla ilgili bir çalışma yaptıracağım. O günden bugüne ilave ne sorunlar çıktı, içlerinde çözülen sorunlar var mı, onları tespit ettireceğim. Yani bu çalışma benim için bir tür yol haritası olacak, önümüzdeki süreçte pek çok soruna çözüm üretebileceğimi düşünüyorum.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen yıllarda yurtdışı gezilerinde Türk vatandaşlarına yaşadıkları toplumlara ve ülkelere uyum gösterme çağrısı yapmıştı. Bu çerçevede hükümetin somut olarak ne yapmayı planladığı sorumuzu Bakan Yazıcıoğlu şu şekilde cevapladı:

“Biz oradaki vatandaşlarımızın orada toplum içerisindeki tüm haklarından faydalanarak yaşamalarını diliyoruz. Oranın siyasetine bizzat aktif olarak katılmalarını istiyoruz. Bunun için gereken her türlü tedbiri destekliyoruz. Çifte vatandaşlıkta bunun içindedir. Çünkü oradaki vatandaşlarımızın pekçoğu orada kalıcıdır. Aslolan içinde yaşadıkları toplum ile uyum içinde yaşamalarıdır. Ama tabii ki asimile olmaları değil. Tabii bu konuda vatandaşlarımıza da düşen çok şey var. Toplumdan izole olmamaları, siyasetle ilgilenmeleri lâzım.”

Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türklerin en önemli taleplerinden biri de oy hakkı. Bu konu seçimler öncesinde de sık sık gündeme gelmişti. Bundan sonraki seçimlerde yurtdışı Türkleri bulundukları yerde oy kullanabilecekler mi? Bakan Yazıcıoğlu şöyle konuştu:

“O konu biliyoruz sıkıntılı bir konudur. Bizim tarafımız yani Türkiye tarafı bu konuda isteklidir, fakat sorun karşı taraftan kaynaklanıyor bildiğim kadarıyla. Orada birşeyler yapıldı. Ama neyin nesidir, onu tekrar tespit edip yapılabilecek bir şeyler varsa yapacağız elbet”.

Bu arada Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun kısa bir süre içinde sorunları yerinde öğrenmek amacı ile Türklerin yoğun olarak yaşadıkları Avrupa ülkelerine geleceği de öğrenildi.

XS
SM
MD
LG