Erişilebilirlik

Irak Stratejisi Tartışılıyor


Irak'taki Koalisyon Kuvvetlerinin Komutanı Amerikalı Orgeneral David Petraeus ve Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, önümüzdeki hafta Kongre'ye Irak stratejisi hakkında bilgi verecek. Bu yılın başında, güvenliğin sağlanması için Amerikan Yönetimi Irak'a 30 bin ek asker sevketmişti. Orgeneral Petraeus ve Büyükelçi Crocker, Kongre'ye sunacakları raporda, bu stratejinin başarılı olup olmadığını değerlendirecek.

Bugün haftalık radyo konuşmasını yapan Başkan Bush, önümüzdeki hafta, Petraeus ve Crocker'ın önerileri hakkında bir açıklama yapacağını söyledi. Bush bu konuşmayı hangi gün yapacağını açıklamadı.

Bush Irak'ta güvenlik alanında bir derece ilerleme sağlandığını, ancak siyasi açıdan dengeli bir ilerleme sağlanamadığını belirtti.

Senato Çoğunluk lideri, Demokrat Partili Harry Reid ise, 11 Eylül terör saldırılarına karşılık olarak Irak Savaşını başlatmanın yanlış bir adım olduğunu söyledi. Senatör Reid, Amerika'nın Irak savaşına son verip terörle mücadeleye ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Irak Raporları

Geçen hafta, iki ayrı bağımsız komisyon, Irak hakkında olumsuz tablo çizen raporlar yayınladı.

Kongre'ye bağlı Yüksek Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan raporda, Irak hükümetinin, Amerika tarafından belirlenen 18 alanda yeterli ilerleme kaydedemediği belirtiliyor. Askeri uzmanlardan oluşan bağımsız bir komisyon ise, Irak Ordusunun görevi devralmaya hazır olmadığını tespit etti.

Yüksek Denetleme Kurulu Başkanı David Walker, Irak hükümetinin Kongre’nin belirlediği hedeflerin çoğuna ulaşamadığını söyledi. Bu kriterler, Başkan Bush’un Irak’a daha fazla asker göndermek istemesi üzerine Kongre tarafından belirlenmişti.

Walker, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yapılan oturumda şunları söyledi: "30 Ağustos 2007 itibariyle, Irak hükümeti 18 kriterden yalnızca üçünü yerine getirdi; dördünü kısmen yerine getirdi; 11'ini ise yerine getiremedi. Meclisten temel yasalar çıkarılmadı. Şiddet tüm hızıyla devam ediyor. Irak hükümetinin, ülkenin yeniden imarı için ayrılan 10 milyar doları bu alanda harcayıp-harcamayacağı da hala kesinlik kazanmadı."

Askeri uzmanlardan oluşan bir başka komisyon da, Irak ordusunun önemli ilerlemeler kaydetmekle birlikte en az iki yıldan önce güvenlik sorumluluğunu tek başına üstlenemeyeceğini vurguladı.

Uzmanlar, raporda mezhep ayrımcılığı ve yolsuzluklara bulaşan Irak polisinin dağıtılması gerektiğini de savundu. Komisyona eski NATO başkomutanı emekli Orgeneral James Jones başkanlık etti.

Petraeus ve Crocker'ın Değerlendirmesi Bekleniyor

Başkan Bush, Irak stratejisi konusunda bir sonuca varılmadan önce, Petraeus ve Crocker'ın raporunun beklenmesini istemişti.

Orgeneral Petraeus, değerlendirmesini Pazartesi günü sunmaya başlayacak.

XS
SM
MD
LG