Erişilebilirlik

Almanya'da Türk Dönercilerin Başı Dertte


Almanya’da et skandallarının sonu gelmiyor. Geçtiğimiz hafta tonlarca sağlıksız etin Berlin’deki bir döner firmasına gönderildiğinin anlaşılmasından sonra, et skandalının Alman medyasında "döner skandalı" olarak verilmesi, Türk dönercileri isyan ettirdi.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde geçen yıl yaşanan ve tüm Almanya’daki dönercilere büyük zarar veren et skandalından sonra, şimdi yine Bavyera'da Memmingen kentindeki bir mezbahanın, en az 180 ton bozuk dana ve hindi etinin sattığı ortaya çıktı. Wertfleisch adlı firma mühürlenirken, yaptığını kabul eden firmanın sahibi de göz altına alındı. Bozuk et hileli bir etiketle sanki tazeymiş görüntüsü verilerek, Belçika üzerinden Berlinli bir döner yapım firmasına satıldı. Ete güvenerek döneri hazırlayan ve kimliği henüz açıklanmayan Berlinli imalatçı ise mamüllerini geçen Temmuz ve Ağustos aylarında tüm Almanya’da piyasaya sürdü.

Daha ziyade hayvan yemine dönüştürülmesi için ayrılan iç organların bayat bir şekilde kime satıldığı konusunda yetkililerin isim vermemesi Alman medyası ile Türk dönercilerin arasının açılmasına neden oldu. Alman medyasının geçen günlerde sanki tüm döner üreticileri ve Almanya’daki yaklaşık 15 bin döner büfesi, bu olaydan etkilenmiş şeklinde genelleştirerek haber yapması Türk dönercilerin tepkisini alıyor.

Bozuk eti piyasaya sürenler yerine, kendilerinin hedef tahtası haline geldiğini savunan Avrupa Birliği Döner Odası Girişim Başkanı Yunus Altınsoy, ‘karalama’ olarak tanımaldığı bu yaklaşımın tüm döner sektörüne zarar verdiğini savunuyor ve ‘bize karşı kasıt’ var diyor.

Döner büfesi sahipleri ise bu haberin gündeme gelmesinden sonra satışların büyük düşüş yaşıdığını belirtiyor ve haksız ithamla karşı karşıya olduklarını savunuyorlar.

Eldeki sayılara göre, Almanya’da büfelerde yılda 750 milyon porsiyon döner satılıyor, bu ülkede satılan hamburger, sosis ve tavuk gibi diğer fastfoodların toplam sayısından bile daha fazla. Dönerciler, ‘komplo’ olarak algıladıkları medyadaki haberlerin arkasında büyük hamburger tröstleri olduğunu iddia ediyorlar.

XS
SM
MD
LG