Erişilebilirlik

4 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Irak’ta çoğulculuğa dayalı bir ulusal kimlik kurma hayalinin tamamen yok olduğunu savunuyor ve ülkenin farklı bölgelerinin, farklı çetelerin eline geçtiğini yazıyor. Gazete, Irak’ta sadece Şiilerle Sünniler arasında değil, aynı zamanda her mezhep içindeki farklı grup, aşiret ve çeteler arasında da çatışmalar yaşandığına dikkat çekiyor:

“Irak, farklı feodal beylerin yönetimi altındaki bölgelere bölündü ve Somali tarzı savaş beylikleri, ülkede egemen hale geldi. Bu nedenle Başkan Bush’un, karşısında zafer ilan edebileceği tanımlanmış bir düşmandan bahsetmek mümkün değildir. Şu anda Irak’ta bir çok savaş iç içe geçmiş durumdadır ve Amerika, bu savaşlardan hiçbirini kazanabilecek durumda değildir.”

Washington Post Bush yönetimine, terörle mücadele konusunda İsrail’in tecrübelerinden ders alması tavsiyesinde bulunuyor. Gazete, İsrail vatandaşı olmayan ve ülke dışında yakalanan her terör zanlısının İsrail mahkemelerinde yargılandığını hatırlatıyor:

“İsrail’in uyguladığı sistem, bir düşman savaşçının belirsiz bir süre gözaltında tutulmasını engelleyen bir sistem değildir. Ancak Amerika’daki durumun aksine, İsrail Yüksek Mahkemesi, söz konusu kişilerin, ancak ciddi bir tehdit oluşturduklarının kanıtlanması halinde uzun süre gözaltında tutulabileceğini kararlaştırdı. Eğer devlet bunu kanıtlayamazsa, tutuklunun serbest bırakılması gerekiyor. İsrailli hukuk profesörlerine göre, bu durum, İsrail güvenlik güçlerinin ülkelerini savunmasına bir engel oluşturmuyor.”

USA Today Başkan Bush’un 2004 seçimleriyle kazandığı siyasi sermayeyi kötü harcadığı görüşüne yer veriyor. Gazeteci Jonah Goldberg tarafından kaleme alınan makalede, Bush’a verilen halk desteğinin azaldığı ve önümüzdeki seçimi Cumhuriyetçi bir adayın kazanma ihtimalinin çok düşük olduğu vurgulanıyor:

“Sonuç olarak Başkan Bush yalnız ve zor bir durumda. Bush, elindeki bütün sermayeyi Irak’a yatırdı ve sadık ekibi, Texas’a doğru geri çekiliyor. Eğer yaptığı bu yatırım karlı çıkarsa, her şey mümkündür ama karlı çıkmazsa fazla bir şey yapma şansı yok.”

New York Times piyasalardaki son krizin yeterince şeffaflık olmamasından kaynaklandığı görüşüne yer veriyor. Gazete, Kongrenin, yeni yasama yılında, öncelikli olarak ekonomik verilerin İstatistik Bürosu tarafından, isteyen herkesin görebileceği bir şekilde düzenlenmesine yönelik bir çalışma yapması gerektiğini savunuyor:

“Bu veriler, Hazine, mali piyasalar ve resmi bütçe tahminleri açısından büyük önem taşıyor. Ancak Temsilciler Meclisi, İstatistik Bürosu’nun işverenlerle ilgili periyodik araştırmasına ayrılan bütçeden 10 milyon dolarlık bir kesinti yaptı. Bu veriler olmadan, devlet kurumları küçük yatırımları teşvik edecek politikaları üretmezler. İstatistik Bürosunun bütçesiyle ilgili nihai düzenlemede, söz konusu kesintilerden vazgeçilmelidir.”

XS
SM
MD
LG