Erişilebilirlik

Son İngiliz Birliği de Basra'dan Çekiliyor


Irak güvenlik yetkilileri, İngiliz kuvvetlerinin Basra’daki son üsten de çekilmekte olduğunu açıkladı.

Basra Sarayı’nda konuşlu yaklaşık 550 asker, kent dışında bulunan diğer İngiliz üssündeki askerlere katılacak. Bu üste de 5 bin asker bulunuyor.

Basra’daki İngiliz kuvvetlerinin sözcüsü, çekilmenin devam ettiğini söyledi, ancak ayrıntı vermedi. İngiliz kuvvetleri, Basra’da asayişi aşamalı olarak Irak’taki yerel unsurlara devrediyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, çekilmenin bu hafta içinde tamamlanmasının planlandığını bildirdi. Savunma Bakanlığı açıklamasında, Basra Sarayı’nın yerel unsurlara devredilmesinin uzun süredir planlandığı belirtildi.

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, geçen hafta Kerbela’da 50’den fazla Şii’nin öldüğü olayların incelenmesi amacıyla bir komisyon kurdu. Irak başbakanlık sözcüsü, komisyonun tarafsız üyelerden oluşacağını bildirdi.

Başbakanın açıklamasından bir süre önce, Iraklı radikal Şii lider, Kerbela’daki şiddet olaylarının engellenememesi durumunda, kendi önlemlerini alacağı uyarısında bulundu, ancak ayrıntı vermedi. Radikal Şii lider, geçen haftaki şiddet olaylarına kendisine bağlı Mehdi Ordusu’nun da karışmasının ardından, bu milislerin faaliyetlerini askıya almıştı.

XS
SM
MD
LG