Erişilebilirlik

Ankara'da Siyaset Rayına Oturuyor


Türkiye, Abdullah Gül’ün 11. cumhurbaşkanı olarak görevine başlamasının ardından iç ve dış siyaset gündeminin yoğunluk kazanacağı bir haftaya giriyor. 60. hükümetin programı üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5 Eylül Çarşamba günü devlet erkanını Çankaya Köşkü’nde ağırlayacak ve kutlamaları kabul edecek. Gül, aynı gün İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile de biraraya gelecek.

Ankara’da tüm gözler Çankaya Köşkü’nün yeni sahipleri olan Abdullah ve Hayrünnisa Gül çiftine çevrilse de, aylardır cumhurbaşkanlığı seçim sürecine kilitlenen siyaset gündemi yeniden işlerlik kazanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevindeki ilk haftayı geride bırakırken türbanlı first lady Hayrünnisa Gül’ü katıldığı hiçbir programa götürmeyerek Türkiye’deki türban tartışmalarını soğutmaya çalıştığını ortaya koydu. Gül’ün bu tavrı, her ne kadar kendisine yapılan davetlerin ‘eşsiz’ olduğuna bağlansa da, siyasi gözlemciler Gül’ün uzun bir süre Hayrünnisa Gül ile birlikte ortak programlarda yeralmayarak, Türkiye’de türban tartışmalarını yatıştırma çabasında olduğunu göstereceğini belirtiyor. Nitekim Gül, 5 Eylül Çarşamba günü, kutlamaları kabul etmek üzere devlet erkanını, öğleden önce düzenleyeceği bir ‘kabul resmi’nde ağırlayacak. Gül’ün eşsiz katılacağı bu kabul resminde, konuklarına da eşsiz davet gönderdiği belirlenince, siyasi gözlemciler “Gül, türban tartışmalarından uzak durmak için her türlü çabayı gösteriyor” yorumunu yaptılar.

Göreve başladığı 29 Ağustos’tan beri 20’den fazla yabancı devlet başkanından tebrik mesajı alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk yabancı konuğunu da bu hafta ağırlayacak. 5 Eylül’de Ankara’da resmi temaslarda bulunacak İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de konuğu olacak.

Hükümet programı

Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 60. hükümetin, bu haftaki en önemli gündemi de geçen hafta sonunda açıklanan ‘hükümet programı’ olacak. Başbakan Erdoğan tarafından 31 Ağustos Cuma günü okunan programın görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu, yarın (Pazartesi) saat 15.00’te toplanacak. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin program üzerindeki konuşmaları 40’ar dakikayla sınırlı olacak. Program üzerinde AKP grubu adına, grup başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Nihat Ergün, CHP grubu adına Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak. MHP grubu adına ise Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin konuşması bekleniyor. Başbakan Erdoğan ise eleştirilere hükümet adına cevap verecek. Meclis genel kurulu, görüşmelerin bitimine kadar çalışacak. Güven oylaması ise 5 Eylül Çarşamba günü yapılacak.
XS
SM
MD
LG