Erişilebilirlik

Butto Pakistan'a Dönecek


Pakistan'ın sürgündeki eski Başbakanlarından Benazir Butto, yakında ülkesine döneceğini açıkladı. Ancak Butto, bir süredir Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile yapılan siyasi pazarlığın henüz sonuçlanmadığını belirtti.

Dönüş tarihini 14 Eylül günü açıklayacağını söyleyen Butto, "ılımlı ve demokratik bir Pakistan" için çalışacağını söyledi.

Butto, Müşerref'in Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifa etmesini estiyor. Ancak Müşerref'in sözcüsü bu tür baskılara boyun eğmeyeceklerini açıkladı.

Pakistan'da, iktidarına karşı muhaleftin artmasıyla Müşerref, siyasi destek arıyor. Ancak Butto, iktidar partisinin bazı üyelerinin direnmesi nedeniyle anlaşmaya varılamadığını söyledi.

Öte yandan, sürgünde yaşayan eski Pakistan Başbakanlarından Nevaz Şerif, 10 Eylül tarihinde ülkesine döneceğini ve seçimlerde aday olacağını açıkladı.

Şerif, Müşerref'in hem Genelkurmay Başkanlığı'ndan hem de Devlet Başkanlığı'ndan istifa etmesini istiyor. Şerif, Butto'yu, Müşerref'le pazarlık yaparak "diktatörlüğü güçlendirmekle" suçladı.

Nevaz Şerif

1999 yılında Müşerref tarafından devrilen Nevaz Şerif vatan hainliği ve yolsuzluk suçlarından ömür boyu hapse mahkum edilmişti. 2000 yılında Şerif'in sürgüne gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Geçen hafta, Pakistan Yüksek Mahkemesi, Şerif'in ülkeye dönebileceğini açıkladı.

Hükümet ise, hapis cezası yerine yurt dışına çıkmasına izin verilen Şerif'in 10 yıl boyunca Pakistan'a dönemeyeceğini savunuyor.

Benazir Butto

1988-1990 ve 1993-1996 yılları arasında Başbakanlık yapan Benazir Butto, iki kez, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Devlet Başkanı tarafından görevden alınmıştı. Butto yosuzluk suçlamalarının tümünü reddediyor. Şu anda hakkında beş ayrı suçlama var. 1999 yılında Pakistan'dan ayrılan Butto, Dubai'ye yerleşmişti.

Siyasi rakibi Nevaz Şerif'in Pakistan'a döneceğini açıklamasından sonra Butto'da Pakistan'a dönme kararı aldı.

XS
SM
MD
LG