Erişilebilirlik

DTP'ye Soruşturma


30 Ağustos resepsiyonuna davet edilmemeleri nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı’nı ‘bölücülükle’ suçlayan ve Güneydoğu’daki operasyonlarda ordunun kimyasal silah kullandığını iddia eden Demokratik Toplum Partisi (DTP) yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK’ya ‘terörist örgüt’ demedikleri için Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenen Zafer Bayramı resepsiyonuna davet edilmeyen DTP yöneticilerinin Genelkurmay’a karşı tepkisini suç saydı. Başsavcılık, DTP yöneticileri hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis öngören ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını aşağılama” suçunu düzenleyen 301/2. maddeden soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, Türk’ün yaptığı konuşmanın görüntü ve ses bantları ilgili birimlerden istenerek incelenecek. Savcılık, suçun işlendiği kanaatine varırsa, yargılanması için Ahmet Türk’ün dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyebilecek.

DTP’lilerin savcılığın soruşturmasına tepkileri de sert oldu. DTP Genel Başkan Vekili Selma Irmak, partisinin “Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK’ya karşı kimyasal silah kullandı” iddiasına karşılık, “Palavra. Ben askerim, teröristleri muhatap almam” diyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a, “Muhatabımız, siyasi irade” yanıtını verdi. Irmak, DTP’nin gündeme getirdiği sorunların hükümeti ilgilendiren konular olduğunu belirterek, askerlerle polemiğe girmek istemediklerini anlattı. Irmak, “Siyasi iradeyi muhatap alıyoruz. Genelkurmay’ın demeç vermesini doğru bulmuyoruz. Onlar, başbakana bağlıdır. Siyaset yapmak askerin işi değil” dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, PKK’ya yönelik kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından araştırılmasını istedi. Kaplan, ölen PKK’lıların cenazelerinin ailelerine teslim edilmemesinin yasalara aykırı olduğunu kaydetti.

DTP’nin PKK’ya karşı operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı ve terör örgütü üyelerinin cenazelerinin ailelerine verilmediğine ilişkin iddialarına, komutanlardan yanıt geldi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, “Ölen teröristleri jandarma, ailelerine teslim etmez. Jandarmanın buna yetkisi yok. Jandarma, savcıya teslim eder. Savcı çatışma yerine gelir, cesetleri kontrol eder” dedi. Koşaner, yasalara göre çatışmaların bitmesinden sonra eğer ölü varsa bunun tespitini de savcının yaptığını belirtti ve “Savcı, gerekirse adli tabip ister. Daha sonra ya ölenlerin ailelerine teslim eder ya da aile yoksa defne karar verir. Jandarmanın teslim etme ve defin yetkisi yoktur” diye konuştu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da, DTP’lilerin iddialarının ‘toptan yalan’ olduğunu dile getirdi. Başbuğ, DTP’lilerin Zafer Bayramı resepsiyonuna davet edilmemesine de “Hergün şehit geliyor ve bunlar PKK’ya terörist demiyor” açıklamasını getirdi.

Bu arada, DTP Çanakkale İl Başkanı Abdullah Güleç'in, mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.



XS
SM
MD
LG