Erişilebilirlik

Gül'ün Zaferi Fransa'da Nasıl Yorumlandı?


Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığına seçilmesi, dünyada yankılarını sürdürürken, Türkiye gibi laik bir sistemi benimseyen Fransa, Gül’ün seçilmesinin etkilerini yakından izliyor. Gül’ün seçilmesine geniş yer veren Fransız basını konuya oldukça farklı yaklaşıyor. Ancak yorumların en çarpıcı olanı, Le Monde Gazetesi’nin “Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri, demokratik yoldan çözülünce Türkiye’nin AB ile yürüttüğü müzakerelerde ılımlı yolu seçti” yorumu oldu. Le Figaro Gazetesi ise, “Atatürk’ün koltuğuna bir İslamcı” başlığını attı.

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi, Türkiye gibi laiklik ilkesini Anayasası’na yazan Fransa tarafından da yakından izlendi. Gül’ün seçilmesini laiklik penceresinden değerlendiren Fransız medyası, seçimlerin yankılarını adım adım bütün detaylarıyla izlemeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara muhabirleri aracılığıyla sürekli analiz ve yorum yazılarına yer veren Fransız medyasında en çarpıcı yorum, ülkenin diplomasi ağırlıklı gazetesi Le Monde tarafından yapıldı.

Dünya politikasının önemli aktörlerinden Le Monde Gazetesi, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin eskiye oranla yumuşama içeren açıklaması ile Gül’ün seçilmesi arasında bağlantı olduğunu öne sürdü. Editör köşesinde yer verdiği analizde, Sarkozy’nin, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizinin demokratik bir yolla aşılmasının ardından, Türkiye’nin Avrupa ile yürüttüğü müzakerelere daha yumuşak bir tavır almak zorunda kaldığı iddia edildi. Sarkozy’nin “üstü kapalı yeni şartlar da öne sürmesine rağmen” bu güne kadar sürdürdüğü ‘müzakere maddelerini tıkamak’ ve ‘Türkiye’nin Avrupa’daki varlığının toptan inkarı’ gibi yöntemlerden vazgeçtiğine dikkat çeken gazete, Türk diplomasinin eski başkanı Gül’ün seçiminin Brüksel’de de olumlu karşılandığı yorumunu yaptı.

Fransa’nın iktidara yakın sağ eğilimli gazetesi Le Figaro ise, dünkü sayısında 'Atatürk'ün koltuğunda bir İslamcı' başlığını atarak, Türkiye’nin hassas bir süreçten geçtiğinin altını çizdi. Gül'ün siyasi ve diplomatik kimliğini yansıtan bir portreye de yer veren Le Figaro, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Abdullah Gül’ün sözlerine geniş yer vererek "Gül'ün seçilmesi, Türkiye'de ordu tarafından desteklenen 'uzlaşmaya yanaşmayan muhalefete' karşı elde edilmiş bir zaferdir" yorumunda bulundu.

Sol görüşlü Liberation gazetesi ise, Abdullah Gül’ü “Gülümseyen İslamcı” diye tanımladı. Gazetenin deneyimli Türkiye muhabiri Marc Semo tarafından kaleme alınan yazıda, güçlü bir Abdullah Gül portresi çizdi. Özellikle Avrupa Birliği ile müzakereler sürecinde Gül’ün kararlı bir tutum izlediğini ve Avrupalı meslektaşlarını çok etkilediğini belirten Gazete, türbanlı ve İslamcı bir politikacının sembolik bir makam olan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının, 'Türkiye'yi 12 Eylül askeri darbe sürecinden tamamen çıkarmak isteyen' AKP'nin bu yöndeki yeni bir adımı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Fransız medyası, yeni kurulan hükümeti ve 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle verilen resepsiyonlarda ordu ve hükümet arasında yaşanan tüm tartışmaları ajanslar aracılığıyla dakika dakika izlemeye devam ediyor.

XS
SM
MD
LG