Erişilebilirlik

31 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kongre tarafından hazırlanan Irak raporunda, Irak hükümetinin Amerika tarafından belirlenen şartları yerine getirmediği sonucuna varıldığını hatırlatıyor. Yönetimin bu rapora karşı çıktığını belirten gazete, Başkan Bush’u Irak’taki gerçekleri kabul etmemekle suçluyor:

“Bush’un Irak’tan çekilme önerilerine karşı Vietnam benzetmesi yapması, çekilme tartışmalarını da alevlendirdi. Bu benzetme yanıltıcı olsa da aslında Amerikan dış politikasındaki bu iki büyük felaket arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. Tıpkı Irak’ta olduğu gibi Vietnam’da da Amerikan başkanları ve komutanları, gerçeklikle hiç ilgisi olmamasına rağmen, sanki zafer avucumuzun içindeymiş gibi davranıyor.”

USA Today de Irak’ta askeri alanda sağlanan bazı ilerlemelere rağmen zaferin hala çok uzak olduğu görüşünde. Irak hükümetinin siyasi uzlaşma sağlamakta yetersiz kaldığını vurgulayan gazete, Bush yönetimini de Kongre tarafından hazırlanan raporu önemsemediği için eleştiriyor:

“Irak’a askeri takviye yapmanın amacı, bu ülkedeki liderlerin ulusal bir uzlaşma sağlamasına uygun ortam yaratmaktı. Ancak Maliki hükümeti bu fırsatı Şii egemenliğini güçlendirmek için kullandı. Bush yönetimi, Irak’a girerken Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle birlikte her şeyin yoluna gireceğini sanıyordu. Ancak bu varsayımın doğru olmadığını yaşayarak gördük. Aradan dört yıl geçti. Sağlanan bazı başarılara rağmen, iyimserliği bir strateji olarak kabullenmek mümkün değil.”

Christian Science Monitor küresel ısınma konusundaki duyarlılığın artmasıyla birlikte, dünya liderlerinin de kendilerini bu konuda bir şeyler yapmak zorunda hissettiğini yazıyor. Ancak gazete, sera etkisi yapan gazların salınımında bir indirime gitmenin ekonomik boyutuna dikkat çekiyor ve faturayı kimin ödeyeceği sorusunu gündeme taşıyor:

“Çevre sorunu artık net bir şekilde ekonomik bir sorundur. Küresel ısınmayla mücadelenin bedeli ne olacak ve bu bedeli kim karşılayacak? Bali’de yapılacak iklim toplantısında sera etkisi yapan gaz salınımının azaltılması konusunda bir plan hazırlanması hayati bir önem taşıyor. Fakat bu planda bir dizi hassas ekonomik konuda da bir denge kurulması gerekiyor.”

Washington Post, Rusya’da Vladimir Putin’in işbaşına gelmesinden bu yana 13 gazetecinin öldürüldüğünü ve cinayetlerden hiç birinin çözülmediğini hatırlatıyor. Yapılan yorumda, Ekim ayında öldürülen muhalif gazeteci Anna Politkovskaya cinayetiyle ilgili olarak sürgündeki işadamı Boris Berezovsky’nin suçlanmasını inandırıcı bulmuyor:

“Putin’in yabancıların Rusya’da cinayetler işlediği yalanını parlamento seçimleri öncesinde bir siyasi malzeme olarak kullanmayı amaçladığı yönünde iddialar var. Berezovski’nin Yahudi kökenli olmasından dolayı uluslar arası bir komplo teorisinin ortaya atılması ayrıca gerçek suçluların da saklanmasına yardımcı olacaktır. Putin’in ve yardımcılarının Politkovskaya’nın veya diğer muhalif gazetecilerin öldürülmesi yönünde bir emir verdiklerine ilişkin bir kanıt bulunmuyor. Ancak, bu cinayet dosyalarının çözülmesini istemedikleri de ortada.”

XS
SM
MD
LG