Erişilebilirlik

Sarkozy'nin Türkiye'ye Yaklaşımı


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’ye ilişkin ortaya sürdüğü yeni formül Fransa’da tartışma yarattı. Sarkzoy’nin "iki yollu müzakere" kararı alınması durumunda yeni başlık açılmasına karşı çıkmayacağı açıklamasını Fransız medyası "ince ayarlanmış" ve "Angela Merkel modeli" şeklinde değerlendirirken, Fransa Hükümet Sözcüsü Laurent Wauquiez, Sarkozy’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmasına hala karşı olduğunu söyledi.

Fransa’da yapılan iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ana konularından birisi de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği olmuş, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kampanya boyunca Türkiye’nin tam üyeliğine karşı olduğunu söylemişti: "Türkiye Ankara Anlaşmasını onaylamıyor. Kıbrıs’a deniz ve hava limanlarını açmayı kabul etmiyor. Şimdi, nasıl olur da, 25 ülkeden birinin varlığını kabul etmeyen bir ülkenin adaylığını tartışırız. Bu kabul edilemez. Ekliyorum, Türkiye’nin yeri Asya Minör’dedir, Türkiye’nin yeri Avrupa Birliği’nin içinde değildir. Ayrıcalıklı ortaklık, ekonomik ortaklık düşünebiliriz ama tam üyelik kesinlikle olmaz."

Sarkozy, seçimlerin ardından görüşlerini sürdürmek isteyince Brüksel’deki bütün toplantılarda pek çok üye ülke liderinden eleştiri aldı. Özellikle Türkiye ile yürütülen müzakereleri tıkayan başlıkların açılmasına karşı çıkma tavrı, Avrupa Birliği içinde hoşnutsuzluk yarattı. Sarkozy’nin önerilerine, dönem başkanı Portekiz, "başka işlerimiz var" diyerek soğuk yaklaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin de Türkiye’nin üyeliğini desteklemesinin ardından Cumhurbaşkanı Sarkozy, sonunda, Fransız dış politikasının yeni çerçevesini çizdiği Büyükelçiler konferansında, yeni bir adım attı. “Bir akil adamlar heyeti kurulur ve bu heyet, Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini karalaştırırsa, Fransa, yeni başlık açılmasına karşı çıkmayacak. Ama başka bir şartla. Bu başlıklar gelecekte muhtemel iki hedefle de uyumlu olmalı. Birincisi tam üyelik, ikincisi tam üyeliğe gitmeden kurulacak bir sıkı bir ortaklık ilişkisi. İki yüzlülük etmeyeceğim, herkes biliyor ki, ben ikinci hedefi savunuyorum.”

Sarkozy bu açıklamasıyla topu Avrupa Birliği’ne atıyor ve Birliğin karar alması durumunda, bundan en az 10 yıl sonra alınacak bir üyelik kararı için şimdiden sorun yaratmak istemediğinin sinyallerini veriyordu. Zira, seçimlerden önceki 'aday Sarkozy' ile, seçimlerin ardından ülkesi adına konuşan 'Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin söyledikleri arasında köklü farklar bulunuyor.

Sarkozy’nin bu yeni çıkışı ülke medyasında geniş yankı buldu. Liberation Gazetesi Sarkozy’nin yeni açıklamasını “ince ayarlanmış ve karmaşık” diye değerlendirirken, Le Parisien “yatıştırıcı” Le Figaro Gazetesi “Sarkozy’den yeni Türkiye formülü” diye yorumladı. Le Monde Gazetesi ise, editör köşesinde değerlendirdiği konuşmanın Almanya’da seçim öncesinde Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkan ancak iktidara gelince, “Birliğin kararına uyarım” diyen Angela Merkel’in tavrına benzetti.

Tartışmalar üzerine dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet sözcüsü Laurent Wauquiez, Sarkozy’nin Türkiye konusundaki yeni duruşunu özetledi: “Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Türkiye'nin AB'ye katılmasına hala karşı olduğunu, ancak Birlik içinde bu konuyla ilgili çatlak olmasını istemediğini belirtti.”

XS
SM
MD
LG