Erişilebilirlik

Bakanlar Kurulu Onaylandı


Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türkiye’nin 60. hükümeti de kuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sunduğu yeni bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladı. Erdoğan’ın dışında 24 bakanın yer aldığı yeni hükümette dışişleri bakanı, Ali Babacan oldu. Bakanlar Kurulu, ilk toplantısını da gerçekleştirdi.

Ankara’da cumhurbaşkanlığı seçim sürecine kilitlenen siyaset gündemi, Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni bir ivme kazandı. Abdullah Gül’e yeni kabineyi Çankaya Köşkü’nde sunan Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni hükümette bakanlık sayısını 22’den 24’e çıkarttı. İcracı bakanlık sayısının aynı kaldığı hükümette devlet bakanlıklarının sayısında iki artış görüldü.

Yeni hükümette, 3 yeni başbakan yardımcısı yeraldı. Önceki hükümette Adalet Bakanı olan Cemil Çiçek, başbakanın eski avukatı ve partisinin teşkilat başkanı Hayati Yazıcı ile AKP’nin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Nazım Ekren yeni hükümetin yeni başbakan yardımcıları oldular.

Önceki hükümette ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı ve başmüzakerecilik görevini yürüten Ali Babacan, yeni dönemde Dışişleri Bakanlığı’nı yapacak. Babacan, Başmüzakereciliğe de devam edecek.

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’na kaydırılırken onun yerine AKP eski Grup Başkan Vekili Faruk Çelik getirildi. Eski Devlet Bakanı Beşir Atalay, yeni dönemde İçişleri Bakanlığı görevini yürütecek. Yeni hükümetin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı da eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay oldu.

Dünyaca ünlü yatırım bankası Merill Lynch’ten ayrılarak milletvekili olan Mehmet Şimşek ve eski Diyanet İşleri Başkanlarından Mustafa Sait Yazıcıoğlu da yeni devlet bakanları arasına girdi.

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Erdoğan başkanlığındaki 60'ncı hükümet ilk Bakanlar Kurulu toplantısını da gerçekleştirdi. Toplantının ardından hükümet sözcüsü sıfatı ile konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hükümetin kurulma süreci hakkında bilgi verdi. Bakanlar Kurulu'nun her hafta Pazartesi günü toplanacağını söyleyen Çiçek, kimi bakanlıkların bünyesinde değişiklikler yapılabileceğini söyledi.

Güvenoylaması 5 Eylül’de

60. hükümetin programı, 31 Ağustos Cuma günü TBMM Genel Kurulu’nda okunacak. Anayasa’ya göre, iki tam gün sonra, yani 3 Eylül Pazartesi günü hüküme tprogramı üzerinde görüşmeler yapılacak.

Hükümet programı üzerinde muhalefet partilerinin temsilcileri tarafından yöneltilecek eleştirilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması bekleniyor. Hükümet programının görüşmelerinin tamamlanmasından sonra 5 Eylül Çarşamba günü de 60. hükümet için güvenoylaması yapılacak.

Bakanlar Kurulu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren
Dışişleri Bakanı Ali Babacan
İçişleri Bakanı Beşir Atalay
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin
Enerji Bakanı Hilmi Güler
Tarım Bakanı Mehdi Eker
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
Sağlık Bakanı Recep Akdağ
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan
Çalışma Bakanı Faruk Çelik
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
Bayındırlık Bakanı Faruk Özak
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu
Devlet Bakanı Mehmet Aydın
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek
Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu

XS
SM
MD
LG