Erişilebilirlik

Kerbela'da Şii Hacılar Polisle Çatıştı


Irak’ın Kerbela kentinde Şiilerle polis arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı.

Kentte, 12. Şii İmam Muhammed el Mehdi’nin doğumgünü dolayısıyla düzenlenecek törenler için alınan sıkı güvenlik önlemlerine tepki gösteren bir grup Şii ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Bugün yapılacak törenlere, bır milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor.

Öte yandan Kerbela’ya gitmek için Bağdat’tan yola çıkan bir Şii’nin silahlı kişilerce öldürüldüğü bildirildi.

Felluce’de ise bir camiye girişilen bombalı intihar saldırısında, en az 9 kişi öldü, 10’dan fazla kişi de yaralandı.

Başkentteki siyasi sorunlarsa, Pazar günü varılan anlaşmaya rağmen devam ediyor. Hükümetteki Sünniler, haftasonu açıklanan “ulusal uzlaşma” kararına rağmen, bugün koalisyonu boykot etmeye devam edeceklerini bildirdi.

Bush'tan Iraklı Liderlere Övgü

Başkan Bush, Iraklı liderlerin ulusal uzlaşmayı sağlamak amacıyla vardıkları anlaşmayı övdü, ancak daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Bush, Iraklı liderleri tebrik için telefonla aradığını belirtti ve aralarındaki sorunların çözümü için anlaşmaya varmalarının, ülkenin geleceği için atılmış büyük bir adım olduğunu kaydetti.

Hükümette çoğunluktaki Şii gruplarla azınlıktaki Sünni ve Kürt grupların liderleri, Pazar günü, ulusal uzlaşma için aralarındaki sorunları çözeceklerini bildirmişlerdi.

Yapılan anlaşma uyarınca, eski Baas partisi üyelerinin, bazı bakanlıklara atanmaları konusunda getirilen yasağın hafifletilmesi de öngörülüyor. Ancak Sünni liderler, anlaşmanın kendileri için yeterli olmadığını vurguladı.

Anlaşmadaki maddenin, Eylül ayında tatilden dönecek olan parlamentoda görüşülmesi gerekiyor.

Californiya'da Irak Konusu Referanduma Götürülebilir

Irak savaşı, Amerika’da ilk kez referanduma götürülebilir. California eyalet meclisi, dünkü oylamada Başkan Bush’un Irak’taki askerleri çekmesi konusunu referanduma götürme kararı aldı.

5 Şubat’ta California eyaletinde yapılması planlanan referandumda, Başkan Bush’un Amerikan askerlerini derhal ve güvenli bir şekilde Irak’tan çekip çekmemesi gerektiği sorulacak.

Ancak referandumun yasalaşması için önce eyalet Senatosu’nun, ardından da valinin onayı gerekiyor. Cumhuriyetçi Vali Arnold Schwarzenegger, karar tasarısıyla ilgili görüş belirtmedi.

XS
SM
MD
LG