Erişilebilirlik

28 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times muhabiri Sabrina Tavernise, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin laik kesimlerde hala ciddi bir kaygı yarattığını ancak bu kesimlerin halktan yeterli destek görmediğini ileri sürüyor. Yazıda, Genelkurmay Başkanlığının, laikliği sistematik biçimde aşındırmaya çalışan şer güçlerinden bahsettiği de vurgulanıyor:

“Gül’ün cumhurbaşkanlığı, reform yanlısı, genç ve İslamcı orta sınıfın, laik Türkiye’nin iktidar hiyerarşisinde yukarıya doğru çıkması anlamına gelecek. Bu da cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından bu yana süren güç dengesinde köklü bir değişim anlamına geliyor. Cumhuriyet tarihinin büyük bir bölümünde üst sınıflardan gelenler cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdular ve Batılı değerleri muhafazakar Anadolu’ya empoze etmeye çalıştılar. Gül’ün seçilmesiyle, Anadolu üste çıkmış olacak.”

Los Angeles Times muhabiri Laura King de Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin beklendiği bir sırada Genelkurmay başkanlığının yaptığı sert açıklamaya dikkat çekiyor. Genelkurmayın açıklaması, AKP’nin seçim zaferine rağmen, laiklik tartışmasının sürdüğü biçiminde yorumlanıyor:

“Açıklama esas olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yapıldı, ancak bu tür yorumların birkaç gün öncesinden yapılması sık rastlanan bir uygulama değil. Geçmişte bu tür açıklamalar, bir darbe habercisi olarak yorumlanırdı ancak AKP’nin geçen ay yapılan seçimlerde kazandığı başarı böyle bir darbe ihtimaline pek olanak tanımıyor. İktidardaki AKP ise, kendisinin muhafazakar demokrat bir programa sahip olduğunu her fırsatta tekrarlıyor.”

Amerika Adalet Bakanı Alberto Gonzales’in istifa kararını değerlendiren Washington Post, Gonzales’in bu göreve getirilmiş olmasının daha en baştan bir hata olduğunu savunuyor. Gazete, Gonzales’in iki buçuk yıllık görevi süresince partizanca yaklaşımlar geliştirdiğini ve hukuka aykırı uygulamalara imza attığını kaydediyor:

“Gonzales’in yerine gelecek isim, Başkanın avukatlığını yapmayacak birisi olmalıdır. Elbette ki başkan, kendisiyle aynı düşünceyi paylaşan bir ismi bakanlığa getirme hakkına sahiptir. Ancak, ister Demokrat Partili olsun ister Cumhuriyetçi olsun, en iyi adalet bakanları hep anayasayı özümsemiş ve adalet bakanlığı görevinin anlamının farkına varmış isimler olmuştur. En iyi Adalet bakanları, Başkanla aralarında sorunlar çıktığında, başkanın gözünün içine bakarak hayır diyebilme cesaretini gösterenler olmuştur.”

Boston Globe, Bush yönetimini bir yandan Irak’ta egemen ve bağımsız bir yönetim kurduğunu söylerken bir yandan da Irak’ın içişlerine müdahale etmekle suçluyor. Maliki’nin zaten yanlış bir seçim olduğunu öne süren gazete, şimdi bu seçimi yapan Bush yönetiminin Maliki’yi günah keçisi haline getirmesine itiraz ediyor:

“Bush yönetimi şu anda Irak’ta sadece mezhepçi bir yaklaşım içinde olan etkisiz Maliki hükümetine dayanıyor. Ancak bu durumun nedeni de yönetimin Irak’taki gerçeklere ısrarla gözünü kapamasıdır. Ancak Maliki’nin değiştirilmesini öneren Amerikalı politikacılar da Iraklılar tarafından sömürgeci güçler olarak algılandıklarının farkına varmalıdır. Ayrıca Maliki’den çok daha kötü bazı güçlerin, sadece sandıkta değil, sokaklarda da sürecek bir iktidar savaşı için bıçaklarını bilediklerini de görmelidir.”

XS
SM
MD
LG